createyourhealth.pl

Kawa po turecku z kardamonem • przepis • składniki • przygotowanie

Parzona w tygielku słodka kawa, która stała się symbolem kuchni bliskowschodniej. Jeśli masz możliwość, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Kawa po turecku z kardamonem

Parzona w tygielku słodka kawa, która stała się symbolem kuchni bliskowschodniej. Jeśli masz możliwość, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kawa - 2 łyżeczki
woda - 100 ml
cukier - 1 łyżeczka
kardamon - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Kardamon rozgniatamy w moździerzu. Do tygielka wsypujemy kawę, cukier i szczyptę kardamonu. Całość zalewamy zimną wodą i dokładnie mieszamy składniki.
2.PODGRZEWAMY KAWĘ:
Tygielek stawiamy na gazie i powoli podgrzewamy na małym ogniu, nie mieszając. Kawę zdejmujemy z ognia, gdy zacznie się pienić.
3.PODAJEMY KAWĘ:
Kawę przelewamy do filiżanki i odczekujemy chwilę przed wypiciem, aby fusy opadły na dno naczynia.
Kawa po turecku z kardamonem

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY SKŁADNIKI

Kardamon rozgniatamy w moździerzu. Do tygielka wsypujemy kawę, cukier i szczyptę kardamonu. Całość zalewamy zimną wodą i dokładnie mieszamy składniki.

2

PODGRZEWAMY KAWĘ

Tygielek stawiamy na gazie i powoli podgrzewamy na małym ogniu, nie mieszając. Kawę zdejmujemy z ognia, gdy zacznie się pienić.

3

PODAJEMY KAWĘ

Kawę przelewamy do filiżanki i odczekujemy chwilę przed wypiciem, aby fusy opadły na dno naczynia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

51,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

51,1 kcal

🥑

Tłuszcz

0,1 g

🌾

Węglowodany

11,6 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

1,2 g

Podobne przepisy