Wegańskie klopsy warzywne • przepis • składniki • przygotowanie
Udany początek dobrej tortilli, dania z makaronem czy zupy zaczyna się od przygotowania tych wegańskich klopsów warzywnych. Spróbuj i jedz je tak, jak lubisz!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
BLENDUJEMY SKŁADNIKI
Słonecznik zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut. Kiedy woda zostanie wchłonięta, odsączamy go na sitku i przekładamy do naczynia blendera.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Seler ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do masy razem z sosem sojowym i musztardą. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
PIECZEMY KLOPSY
Kratkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej klopsy i pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2230,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
446,1 kcal
Tłuszcz
21,9 g
Węglowodany
50,6 g
Błonnik
16,4 g
Białko
16,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką
Popularne danie w stylu włoskim, przyrządzone z plastrów mięsa, szynki parmeńskiej i aromatycznej szałwii, a do tego pyszne dodatki.

Risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
Przygotuj danie inspirowane kuchnią włoską – risotto ze szpinakiem i rybą z dodatkiem białego wina!

Panna cotta
Włoska klasyka w lekkim i leśnym wydaniu – oto deserowa propozycja Darii, którą zjesz tak szybko, jak przygotujesz!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Podwędzane szaszłyki z kurczaka w sosie pomarańczowo-sojowym, z sałatką z marchewki
Pyszne połączenie delikatnego drobiu, boczku i orientalnych przypraw. Niezwykle aromatyczna, zaskakująca smakiem potrawa.

Jajka w sosie bazyliowym z purée
Pomysł na lekki obiad? Jajka na miękko podane z sosem bazyliowym obok purée z groszku i ziemniaków. Pyszne!

Zapiekanka z ziemniaków z gruszkami, fasolą i boczkiem
Ta zapiekanka to prawdziwa bomba smaków, której musisz spróbować! Ziemniaki, fasolka, gruszki, boczek i aromatyczny cząber!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gnocchi z letnimi warzywami
Szukasz przepisu na szybki i prosty obiad? Sięgnij po pomysł Kingi na gnocchi z patelni z letnimi warzywami. Wystarczy 10 minut i gotowe!

Jajka faszerowane tuńczykiem
Jajka faszerowane tuńczykiem to szybka i smaczna przekąska, idealna na różne okazje. Połączenie kremowego żółtka i tuńczyka tworzy wyrazisty, delikatnie słony smak, który doskonale komponuje się z dodatkiem majonezu lub musztardy czy innych składników. To danie jest proste do przygotowania, a jednocześnie efektowne na talerzu, szczególnie gdy udekorujesz je świeżymi ziołami.

Makaronowa frittata z warzywami
Szukasz przepisu na pyszne danie dla całej rodziny? Wypróbuj pomysł Kingi na makaronową frittatę z dodatkiem brokułu, papryki i groszku z marchewką. Świetne danie dla dużych i małych!