createyourhealth.pl

Feta flatbread, czyli chlebki nadziewane serem feta • przepis • składniki • przygotowanie

Uwielbiasz ser feta, oliwki i czosnek? Jeśli tak, ten przepis jest dla Ciebie! Przygotuj pyszne, domowe chlebki nadziewane farszem w stylu greckim i ciesz się smacznym śniadaniem, kolacją lub przekąską.

Feta flatbread, czyli chlebki nadziewane serem feta

Uwielbiasz ser feta, oliwki i czosnek? Jeśli tak, ten przepis jest dla Ciebie! Przygotuj pyszne, domowe chlebki nadziewane farszem w stylu greckim i ciesz się smacznym śniadaniem, kolacją lub przekąską.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 500 g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
ser feta - 200 g
jogurt grecki - 4 łyżki
oliwki kalamata - 50 g
pieprz czarny - 1 łyżeczka
mięta świeża - 1 garść
ząbek czosnku - 3 szt.
oliwa z oliwek - 100 ml
sok z cytryny - 0,5 łyżeczki
sól - 2 szczypty

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO NA CHLEBKI:
Do miski przesypujemy mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Składniki mieszamy i dodajemy jogurt grecki oraz oliwę. Całość ponownie mieszamy i zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Odstawiamy je na czas przygotowania pozostałych składników.
2.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE:
Do miski przekładamy fetę, jogurt grecki i wlewamy oliwę. Oliwki dość drobno siekamy i również dodajemy do miski. Na koniec nadzienie doprawiamy ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Składniki rozdrabniamy za pomocą widelca, aż powstanie dość gęsty farsz.
3.NADZIEWAMY CHLEBKI:
Ciasto dzielimy na osiem równych części i formujemy z nich okrągłe placuszki. Na środek każdego z nich wykładamy porcję nadzienia i nakładamy na nie ciasto, aby w całości je pokrywało. Ciasto dokładnie sklejamy i ponownie formujemy okrągłe placuszki.
4.SMAŻYMY CHLEBKI:
Chlebki wykładamy na suchą patelnię i powoli smażymy z dwóch stron na niewielkim ogniu, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Miętę i czosnek bardzo drobno siekamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski, dolewamy oliwę i odrobinę soku z cytryny. Na koniec całość doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.
6.PODAJEMY CHLEBKI:
Gotowe chlebki przekładamy na talerze i polewamy sosem.
Feta flatbread, czyli chlebki nadziewane serem feta

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO NA CHLEBKI

Do miski przesypujemy mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Składniki mieszamy i dodajemy jogurt grecki oraz oliwę. Całość ponownie mieszamy i zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Odstawiamy je na czas przygotowania pozostałych składników.

2

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Do miski przekładamy fetę, jogurt grecki i wlewamy oliwę. Oliwki dość drobno siekamy i również dodajemy do miski. Na koniec nadzienie doprawiamy ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Składniki rozdrabniamy za pomocą widelca, aż powstanie dość gęsty farsz.

3

NADZIEWAMY CHLEBKI

Ciasto dzielimy na osiem równych części i formujemy z nich okrągłe placuszki. Na środek każdego z nich wykładamy porcję nadzienia i nakładamy na nie ciasto, aby w całości je pokrywało. Ciasto dokładnie sklejamy i ponownie formujemy okrągłe placuszki.

4

SMAŻYMY CHLEBKI

Chlebki wykładamy na suchą patelnię i powoli smażymy z dwóch stron na niewielkim ogniu, aż nabiorą złotobrązowego koloru.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Miętę i czosnek bardzo drobno siekamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski, dolewamy oliwę i odrobinę soku z cytryny. Na koniec całość doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.

6

PODAJEMY CHLEBKI

Gotowe chlebki przekładamy na talerze i polewamy sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3908,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

977,2 kcal

🥑

Tłuszcz

50,6 g

🌾

Węglowodany

100,4 g

🥬

Błonnik

0,4 g

💪

Białko

31,9 g

Podobne przepisy