createyourhealth.pl

Fioletowe wegańskie wrapy • przepis • składniki • przygotowanie

Dodaj koloru swoim posiłkom! Spróbuj pełnych świeżych warzyw i aromatycznej pasty z fasoli fioletowych wrapów i skończ z nudą na talerzu.

Fioletowe wegańskie wrapy

Dodaj koloru swoim posiłkom! Spróbuj pełnych świeżych warzyw i aromatycznej pasty z fasoli fioletowych wrapów i skończ z nudą na talerzu.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kasza gryczana biała - 1 szkl
sok z cytryny - 1 łyżka
kapusta czerwona - 0,5 szt.
napój sojowy wysokobiałkowy - 0,5 szkl
siemię lniane, mielone - 1 łyżeczka
awokado - 1 szt.
marchew - 1 szt.
ogórek - 1 szt.
sałata rzymska - 4 liście
papryka żółta - 0,5 szt.
fasola biała z puszki - 240 g
czosnek główka - 3 ząbki
cytryna - 0,5 szt.
sól - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
szczypior cebuli - 0,5 pęczka

Instrukcje przygotowania

1.WYCISKAMY SOK Z KAPUSTY:
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej wyciskamy z niej sok.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA WRAPY:
Namoczoną kaszę, siemię lniane, napój sojowy i ⅓ szklanki soku z kapusty blendujemy w rozdrabniaczu na gładkie i dość płynne ciasto. Następnie doprawiamy je solą i dokładnie mieszamy.
3.SMAŻYMY WRAPY:
Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię i każdy z placków smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.
4.PODSMAŻAMY CZOSNEK:
Czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek, aż zacznie pachnieć.
5.PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ:
Fasolę odcedzamy na sicie i przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niej czosnek z oliwą, sok i skórkę otartą z cytryny. Składniki rozgniatamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dość drobno siekamy szczypiorek, także dodajemy go do pasty i mieszamy.
6.KROIMY SKŁADNIKI DO WYPEŁNIENIA:
Awokado pozbawiamy pestki i skórki i kroimy w plastry. Marchewkę za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w cienki paski. Paprykę i ogórek kroimy w słupki.
7.ZAWIJAMY WRAPY:
Każdy placek układamy na kawału folii spożywczej. Następnie smarujemy go pastą z fasoli, układamy na nim liść sałaty, paprykę, marchewkę, awokado, ogórek, wytłoczyny z kapusty, dodatkową porcję pasty z fasoli i kolejny liść sałaty. Tak przygotowane wrapy dokładnie zawijamy.
Fioletowe wegańskie wrapy

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYCISKAMY SOK Z KAPUSTY

Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej wyciskamy z niej sok.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA WRAPY

Namoczoną kaszę, siemię lniane, napój sojowy i ⅓ szklanki soku z kapusty blendujemy w rozdrabniaczu na gładkie i dość płynne ciasto. Następnie doprawiamy je solą i dokładnie mieszamy.

3

SMAŻYMY WRAPY

Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię i każdy z placków smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.

4

PODSMAŻAMY CZOSNEK

Czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek, aż zacznie pachnieć.

5

PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ

Fasolę odcedzamy na sicie i przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niej czosnek z oliwą, sok i skórkę otartą z cytryny. Składniki rozgniatamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dość drobno siekamy szczypiorek, także dodajemy go do pasty i mieszamy.

6

KROIMY SKŁADNIKI DO WYPEŁNIENIA

Awokado pozbawiamy pestki i skórki i kroimy w plastry. Marchewkę za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w cienki paski. Paprykę i ogórek kroimy w słupki.

7

ZAWIJAMY WRAPY

Każdy placek układamy na kawału folii spożywczej. Następnie smarujemy go pastą z fasoli, układamy na nim liść sałaty, paprykę, marchewkę, awokado, ogórek, wytłoczyny z kapusty, dodatkową porcję pasty z fasoli i kolejny liść sałaty. Tak przygotowane wrapy dokładnie zawijamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1672,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

836,1 kcal

🥑

Tłuszcz

23,3 g

🌾

Węglowodany

135,5 g

🥬

Błonnik

28,9 g

💪

Białko

31,4 g

Podobne przepisy

Fioletowe wegańskie wrapy - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl