createyourhealth.pl

Frytki z cukinii • przepis • składniki • przygotowanie

Frytki z cukinii to smaczna alternatywa dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych. Ta chrupiąca i lekka przekąska jest łatwa w przygotowaniu i bez trudu przyrządzisz ją w zaciszu swojej kuchni. Dzięki zastosowaniu przypraw i różnorodnych dodatków, frytki z cukinii mogą stać się wyrafinowanym daniem, które zadowoli każdego smakosza. Odkryj, jak je zrobić!

Frytki z cukinii

Frytki z cukinii to smaczna alternatywa dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych. Ta chrupiąca i lekka przekąska jest łatwa w przygotowaniu i bez trudu przyrządzisz ją w zaciszu swojej kuchni. Dzięki zastosowaniu przypraw i różnorodnych dodatków, frytki z cukinii mogą stać się wyrafinowanym daniem, które zadowoli każdego smakosza. Odkryj, jak je zrobić!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukinia - 500 g
ząbek czosnku - 2 szt.
bułka tarta - 150 g
jajko - 2 szt.
mleko - 2 łyżki
sól - 1,5 łyżeczki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
oregano suszone - 0,5 łyżeczki
tymianek suszony - 0,5 łyżeczki
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ:
Cukinię myjemy i osuszamy. Kroimy na podłużne kawałki przypominające wyglądem klasyczne frytki belgijskie.
2.PANIERUJEMY CUKINIĘ:
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy mleko i roztrzepujemy je. Dodajemy wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na osobny talerzyk wysypujemy bułkę tartą. Zamaczamy cukinię w jajku, potem obtaczamy w bułce tartej i odkładamy na drugi talerz. Powtarzamy czynność, aż skończą nam się frytki.
3.PIECZEMY FRYTKI:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, polewamy ją oliwą. Przekładamy frytki na blachę i wsuwamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut, co jakiś czas przewracając frytki na drugą stronę. Możemy je dodatkowo skrapiać odrobiną oliwy. Gotowe frytki solimy i podajemy z ulubionym dipem, np. jogurtowym bądź czosnkowym.
Frytki z cukinii

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ

Cukinię myjemy i osuszamy. Kroimy na podłużne kawałki przypominające wyglądem klasyczne frytki belgijskie.

2

PANIERUJEMY CUKINIĘ

Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy mleko i roztrzepujemy je. Dodajemy wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na osobny talerzyk wysypujemy bułkę tartą. Zamaczamy cukinię w jajku, potem obtaczamy w bułce tartej i odkładamy na drugi talerz. Powtarzamy czynność, aż skończą nam się frytki.

3

PIECZEMY FRYTKI

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, polewamy ją oliwą. Przekładamy frytki na blachę i wsuwamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut, co jakiś czas przewracając frytki na drugą stronę. Możemy je dodatkowo skrapiać odrobiną oliwy. Gotowe frytki solimy i podajemy z ulubionym dipem, np. jogurtowym bądź czosnkowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1097,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

365,8 kcal

🥑

Tłuszcz

15,5 g

🌾

Węglowodany

43,4 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

13,7 g

Podobne przepisy

Frytki z cukinii - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl