createyourhealth.pl

Gęś faszerowana jabłkami z goździkami i cynamonem • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczna, długo pieczona i nadziewana jabłkami gęś to świetny pomysł na obiad na wyjątkową okazję. Przekonaj się, że chociaż trzeba na nią trochę poczekać, gęś wcale nie jest trudna w przygotowaniu!

Gęś faszerowana jabłkami z goździkami i cynamonem

Klasyczna, długo pieczona i nadziewana jabłkami gęś to świetny pomysł na obiad na wyjątkową okazję. Przekonaj się, że chociaż trzeba na nią trochę poczekać, gęś wcale nie jest trudna w przygotowaniu!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

gęś - 1 szt.
jabłko - 1000 g
czosnek główka - 1 szt.
tymianek świeży - 1 pęczek
imbir świeży - 3 łyżki
miód - 2 łyżki
goździki - 10 szt.
cynamon - 4 laski
woda - 250 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
majeranek suszony - 8 g
olej - 2 łyżki
sól - 2 szczypty

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Jabłka, koniecznie ze skórką, kroimy w ćwiartki. Do owoców dodajemy pęczek świeżego tymianku. Główkę czosnku rozgniatamy i bez obierania dodajemy do jabłek. Imbir kroimy w plastry i także dodajemy do owoców. Całość polewamy miodem i połową oleju i dokładnie mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z CZOSNKU I MAJERANKU:
Dwa ząbki czosnku potrzebne do przygotowania pasty bardzo drobno siekamy, obficie solimy i rozcieramy nożem na pastę. Następnie dodajemy do niej łyżkę oleju, suszony majeranek i wszystko dokładnie mieszamy, nadal delikatnie rozcierając pastę nożem.
3.NADZIEWAMY GĘŚ:
Z gęsi wyjmujemy podroby. Tuszkę osuszamy ręcznikiem papierowym i nadziewamy większością przygotowanego wcześniej farszu i laskami cynamonu. Następnie od strony piersi nacieramy ją dokładnie połową pasty z czosnku i majeranku.
4.PIECZEMY GĘŚ:
Na dno gęsiarki wlewamy wodę. Następnie przekładamy do niej pozostały farsz, goździki i gęś (piersią do dołu), której grzbiet nacieramy drugą połową pasty z czosnku i majeranku. Gęś przykrywamy pokrywą i pieczemy przez ok. 5,5-6 godzin.
5.RUMIENIMY GĘŚ:
Po ok. 5,5-6 godzinach pieczenia gęś wyjmujemy z piekarnika i obracamy piersią do góry. Następnie wkładamy ją ponownie do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C, bez pokrywy, z włączoną funkcją grilla lub grzania od góry, na ok. 15 minut, aby skórka się zarumieniła. W razie potrzeby gęś podlewamy, aby zbytnio nie wyschła.
6.PODAJEMY GĘŚ:
Gęś dzielimy na części i podajemy zpurée ziemniaczanymlubsałatką z warzyw korzeniowych.
Gęś faszerowana jabłkami z goździkami i cynamonem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Jabłka, koniecznie ze skórką, kroimy w ćwiartki. Do owoców dodajemy pęczek świeżego tymianku. Główkę czosnku rozgniatamy i bez obierania dodajemy do jabłek. Imbir kroimy w plastry i także dodajemy do owoców. Całość polewamy miodem i połową oleju i dokładnie mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z CZOSNKU I MAJERANKU

Dwa ząbki czosnku potrzebne do przygotowania pasty bardzo drobno siekamy, obficie solimy i rozcieramy nożem na pastę. Następnie dodajemy do niej łyżkę oleju, suszony majeranek i wszystko dokładnie mieszamy, nadal delikatnie rozcierając pastę nożem.

3

NADZIEWAMY GĘŚ

Z gęsi wyjmujemy podroby. Tuszkę osuszamy ręcznikiem papierowym i nadziewamy większością przygotowanego wcześniej farszu i laskami cynamonu. Następnie od strony piersi nacieramy ją dokładnie połową pasty z czosnku i majeranku.

4

PIECZEMY GĘŚ

Na dno gęsiarki wlewamy wodę. Następnie przekładamy do niej pozostały farsz, goździki i gęś (piersią do dołu), której grzbiet nacieramy drugą połową pasty z czosnku i majeranku. Gęś przykrywamy pokrywą i pieczemy przez ok. 5,5-6 godzin.

5

RUMIENIMY GĘŚ

Po ok. 5,5-6 godzinach pieczenia gęś wyjmujemy z piekarnika i obracamy piersią do góry. Następnie wkładamy ją ponownie do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C, bez pokrywy, z włączoną funkcją grilla lub grzania od góry, na ok. 15 minut, aby skórka się zarumieniła. W razie potrzeby gęś podlewamy, aby zbytnio nie wyschła.

6

PODAJEMY GĘŚ

Gęś dzielimy na części i podajemy zpurée ziemniaczanymlubsałatką z warzyw korzeniowych.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3767,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

471 kcal

🥑

Tłuszcz

20,4 g

🌾

Węglowodany

23,7 g

🥬

Błonnik

5,6 g

💪

Białko

44,1 g

Podobne przepisy

Gęś faszerowana jabłkami z goździkami i cynamonem - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl