createyourhealth.pl

Gnocchi z letnimi warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz przepisu na szybki i prosty obiad? Sięgnij po pomysł Kingi na gnocchi z patelni z letnimi warzywami. Wystarczy 10 minut i gotowe!

Gnocchi z letnimi warzywami

Szukasz przepisu na szybki i prosty obiad? Sięgnij po pomysł Kingi na gnocchi z patelni z letnimi warzywami. Wystarczy 10 minut i gotowe!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukinia - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
fasola szparagowa - 150 g
gnocchi - 600 g
mozzarella - 125 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
parmezan tarty - 3 łyżki
pomidorki koktajlowe - 300 g
sól - 2 szczypty
szalotka - 2 szt.
bazylia świeża - 5 g
papryka żółta - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Cukinię kroimy w półtalarki, paprykę w paski, szalotki w talarki, a pomidorki koktajlowe na pół. Czosnek siekamy na plastry.
2.SMAŻYMY WARZYWA NA PATELNI:
Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Smażymy cukinię na złoty kolor. Następnie wrzucamy paprykę, szalotkę i ugotowaną fasolkę. Całość mieszamy. Na koniec dodajemy pomidorki koktajlowe, doprawiamy solą, ponownie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.
3.DODAJEMY GNOCCHI:
Do podsmażonych warzyw dodajemy gnocchi, mieszamy i smażymy jeszcze ok. 5 minut. Na samym końcu dodajemy posiekany czosnek.
4.DODAJEMY MOZZARELLĘ I PARMEZAN:
Gotowe danie przekładamy na talerz, dokładamy kuleczki mozzarelli i ścieramy parmezan. Dekorujemy listkami bazylii.
Gnocchi z letnimi warzywami

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Cukinię kroimy w półtalarki, paprykę w paski, szalotki w talarki, a pomidorki koktajlowe na pół. Czosnek siekamy na plastry.

2

SMAŻYMY WARZYWA NA PATELNI

Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Smażymy cukinię na złoty kolor. Następnie wrzucamy paprykę, szalotkę i ugotowaną fasolkę. Całość mieszamy. Na koniec dodajemy pomidorki koktajlowe, doprawiamy solą, ponownie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.

3

DODAJEMY GNOCCHI

Do podsmażonych warzyw dodajemy gnocchi, mieszamy i smażymy jeszcze ok. 5 minut. Na samym końcu dodajemy posiekany czosnek.

4

DODAJEMY MOZZARELLĘ I PARMEZAN

Gotowe danie przekładamy na talerz, dokładamy kuleczki mozzarelli i ścieramy parmezan. Dekorujemy listkami bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1860,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

620,2 kcal

🥑

Tłuszcz

20,6 g

🌾

Węglowodany

88,2 g

🥬

Błonnik

22,3 g

💪

Białko

22,3 g

Podobne przepisy

Gnocchi z letnimi warzywami - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl