Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem • przepis • składniki • przygotowanie
Bardzo orzeźwiająca, ale równie sycąca sałatka na bazie kaszy jęczmiennej jest szybka, łatwa i pasuje na wiele okazji. Przygotuj ją na lunch, na spotkanie ze znajomymi lub na lekki obiad w cieplejsze dni. Pycha!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Gdy będzie miękka, odsączamy, przelewamy zimną wodą, wyjmujemy z woreczka i przekładamy do dużej miski. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Czerwoną fasolę przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą i odsączamy. Ogórek i czerwoną cebulę kroimy w średnią kostkę.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Na suchej patelni, na niewielkim ogniu, prażymy nasiona słonecznika, aż nabiorą złotego koloru. Do miski z wystudzoną kaszą dodajemy odsączoną czerwoną fasolę, pokrojone wcześniej warzywa i pestki granatu. Dodajemy drobno posiekaną miętę i uprażony słonecznik.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1178,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
589,4 kcal
Tłuszcz
18,7 g
Węglowodany
98,6 g
Błonnik
17,1 g
Białko
17,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowy pasztet wieprzowy
Pasztet wieprzowy to klasyk polskiej kuchni, który chętnie podawany jest podczas świąt i innych ważnych uroczystości. Jego przygotowanie może być zarówno tradycyjne, jak i poddane nowoczesnym eksperymentom, a w każdej wersji smakuje równie wybornie. Chcesz poznać przepis na pyszny i prosty pasztet wieprzowy? Koniecznie sprawdź co dla Ciebie przygotowaliśmy!

Zupa jarzynowa ze smażonymi pierożkami panzerotti
Głęboki smak pomidorów podkreślony smakiem warzyw i przełamany delikatnością pierożków panzerotti. Tę zupę pokochają wszyscy, nie tylko fani południowych smaków!

Ziemniaki z patelni - smażone z jajkiem
Szukasz pomysłu na ziemniaki, które zostały po obiedzie? Podsmaż je z jajkiem i podaj z sosem tatarskim!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wrapy w sałacie
Lekki i szybki pomysł na zdrową przekąskę! Wrapy w liściach sałaty to idealna alternatywa dla klasycznych tortilli – świeże warzywa, soczysty kurczak i chrupiąca cebulka tworzą wyjątkowo smaczną kompozycję.

Ribollita: toskańska zupa fasolowa
Zupa, dzięki której nic się w kuchni nie zmarnuje, czyli ribollita inspirowana kuchnią toskańską, to sycąca propozycja dla miłośników mniej znanej kuchni w stylu włoskim. Sprawdź, jak pachnie i smakuje!

Włoskie tiramisu na dwa sposoby
Odkryj oryginalny przepis na włoskie tiramisu! Możesz przygotować je w klasycznej wersji z kawą i kakao lub sezonowej – z truskawkami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dip z fety z pieczonymi pomidorkami
Idealny dip na każdą imprezę? To musi być dip z fety! Ten puszysty krem w stylu greckim nie ma sobie równych. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do naprawdę wielu przekąsek, a także jako samodzielne danie.

Pad thai z warzywami i pieczonym łososiem
Przygotuj słynne tajskie danie razem z Karolem Okrasą. Doskonałe połączenie warzyw, łososia i makaronu sojowego.

Świąteczna nalewka bakaliowa
Nalewka o aromacie i smaku świąt! Sprawdź, jak przygotować nalewkę bakaliową według receptury Pawła Małeckiego!