createyourhealth.pl

Gofry z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące gofry, podane z brzoskwiniami, podprażanymi wiórkami kokosowymi oraz kulką lodów waniliowych. Pycha!

Gofry z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych

Chrupiące gofry, podane z brzoskwiniami, podprażanymi wiórkami kokosowymi oraz kulką lodów waniliowych. Pycha!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 80 g
jajko - 6 szt.
masło - 60 g
mleko - 2 łyżki
olej - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
wiórki kokosowe - 4 łyżki
brzoskwinia w syropie - 475 g
limonka - 1 szt.
lody waniliowe - 500 g
mąka pszenna - 125 g
śmietana 30% - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.ROBIMY CIASTO NA GOFRY:
Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Śmietankę i mleko lekko podgrzewamy. Limonkę sparzamy, ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Masło, skórkę z limonki, sól i cukier miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę, sok z limonki, śmietankę i mleko, cały czas mieszając. Dodajemy ubite białka, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY BRZOSKWINIE:
Brzoskwinie osączamy i kroimy w plastry. Wiórki kokosowe podprażamy lekko na patelni bez dodatku tłuszczu, odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy z brzoskwiniami.
3.PIECZEMY GOFRY:
Gofrownicę rozgrzewamy i smarujemy niewielką ilością oleju. Wypiekamy gofry i odstawiamy je w ciepłe miejsce. Podajemy z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych i lodami waniliowymi.
Gofry z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROBIMY CIASTO NA GOFRY

Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Śmietankę i mleko lekko podgrzewamy. Limonkę sparzamy, ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Masło, skórkę z limonki, sól i cukier miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę, sok z limonki, śmietankę i mleko, cały czas mieszając. Dodajemy ubite białka, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY BRZOSKWINIE

Brzoskwinie osączamy i kroimy w plastry. Wiórki kokosowe podprażamy lekko na patelni bez dodatku tłuszczu, odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy z brzoskwiniami.

3

PIECZEMY GOFRY

Gofrownicę rozgrzewamy i smarujemy niewielką ilością oleju. Wypiekamy gofry i odstawiamy je w ciepłe miejsce. Podajemy z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych i lodami waniliowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3590 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

359 kcal

🥑

Tłuszcz

20,5 g

🌾

Węglowodany

37,6 g

🥬

Błonnik

8,2 g

💪

Białko

8,2 g

Podobne przepisy