createyourhealth.pl

Grillowane kiełbaski w boczku • przepis • składniki • przygotowanie

Prawdziwa gratka dla miłośników mięsa - kiełbaski zgrillowane w towarzystwie sera i chrupiącego boczku...

Grillowane kiełbaski w boczku

Prawdziwa gratka dla miłośników mięsa - kiełbaski zgrillowane w towarzystwie sera i chrupiącego boczku...

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kiełbasa śląska - 850 g
ketchup - 1 łyżka
musztarda - 2 łyżki
ocet winny - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 6 łyżek
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
boczek wędzony w plastrach - 100 g
sałata lodowa - 1 szt.
ziemniak - 1 kg
ser żółty - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WYKAŁACZKI I:
folię aluminiową.
2.PRZYGOTOWANIE SER ŻÓŁTY:
kroimy w słupki.
3.KAŻDĄ KIEŁBASKĘ NACINAMY:
wzdłuż, wkładamy do niej kawałeczek sera.
4.MIESZAMY KETCHUP Z:
musztardą.
5.KAŻDY PLASTEREK BOCZKU:
smarujemy mieszanką i owijamy nim dokładnie kiełbaskę, spinając dodatkowo wykałaczką, żeby boczek dobrze się trzymał.
6.KIEŁBASKI W BOCZKU:
układamy na ruszcie i grillujemy, aż boczek się zarumieni, a ser roztopi.
7.MYJEMY I SUSZYMY:
po kilka ładnych liści sałaty.
8.ROBIMY SOS WINEGRET:
: sól, pieprz, musztardę dijon, 2 łyżki octu, 6 łyżek oliwy z oliwek mieszamy.
9.NIEOBRANE ZIEMNIAKI GOTUJEMY:
do momentu, kiedy będą robić się miękkie.
10.ODCEDZAMY I OWIJAMY:
każdy w folię aluminiową i wrzucamy pomiędzy żażące się węgle.
11.PIECZEMY, AŻ ZIEMNIAKI:
będą miękkie.
12.JAK PODAWAĆ KIEŁBASKI:
podajemy z zieloną sałatą i sosem winegret oraz pieczonymi ziemniaczkami.
Grillowane kiełbaski w boczku

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WYKAŁACZKI I

folię aluminiową.

2

PRZYGOTOWANIE SER ŻÓŁTY

kroimy w słupki.

3

KAŻDĄ KIEŁBASKĘ NACINAMY

wzdłuż, wkładamy do niej kawałeczek sera.

4

MIESZAMY KETCHUP Z

musztardą.

5

KAŻDY PLASTEREK BOCZKU

smarujemy mieszanką i owijamy nim dokładnie kiełbaskę, spinając dodatkowo wykałaczką, żeby boczek dobrze się trzymał.

6

KIEŁBASKI W BOCZKU

układamy na ruszcie i grillujemy, aż boczek się zarumieni, a ser roztopi.

7

MYJEMY I SUSZYMY

po kilka ładnych liści sałaty.

8

ROBIMY SOS WINEGRET

: sól, pieprz, musztardę dijon, 2 łyżki octu, 6 łyżek oliwy z oliwek mieszamy.

9

NIEOBRANE ZIEMNIAKI GOTUJEMY

do momentu, kiedy będą robić się miękkie.

10

ODCEDZAMY I OWIJAMY

każdy w folię aluminiową i wrzucamy pomiędzy żażące się węgle.

11

PIECZEMY, AŻ ZIEMNIAKI

będą miękkie.

12

JAK PODAWAĆ KIEŁBASKI

podajemy z zieloną sałatą i sosem winegret oraz pieczonymi ziemniaczkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3167,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

791,8 kcal

🥑

Tłuszcz

69,3 g

🌾

Węglowodany

6,3 g

🥬

Błonnik

35,8 g

💪

Białko

35,8 g

Podobne przepisy

Grillowane kiełbaski w boczku - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl