Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem • przepis • składniki • przygotowanie
Kluski śląskie możesz podać w zupełnie nowy sposób! W kremowym sosie z jarmużem, aromatyczną skórką cytrynowa i wędzonym pstrągiem.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KLUSKI ŚLĄSKIE
Ziemniaki myjemy i gotujemy w skórce do miękkości, następnie studzimy. Obieramy i przecieramy przez praskę. Dodajemy jaja i mąkę ziemniaczaną, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy małe kuleczki z dziurką – używamy do tego mąki pszennej, by ciasto się nie kleiło. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.
PRZYGOTOWUJEMY JARMUŻ
Czosnek i cebulkę dymkę drobno kroimy. Przesmażamy na oleju. Dodajemy śmietankę rozrobioną 150 ml wody. Gotujemy na małym ogniu, doprawiamy do smaku posiekaną papryczką chili i odrobiną startej skórki z cytryny. Dodajemy kapary i porwany na kawałki jarmuż. Dusimy na małym ogniu ok. 3 minut. Dodajemy kluski i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kluski z jarmużem wykładamy na talerz i dodajemy wędzonego pstrąga, dekorujemy szczypiorem, chili i skórką otartą z cytryny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2105,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
350,9 kcal
Tłuszcz
15 g
Węglowodany
42,4 g
Błonnik
14,1 g
Białko
14,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
Pyszna propozycja do świeżego pieczywa lub rozgrzewający słodki dodatek do herbaty lub ciast w sam raz na zimowe dni.

Czekoladki z masłem orzechowym i bez dodatku cukru
Jakie są te czekoladki bez dodatku cukru? Rozpływające się w ustach i pełne orzechowego smaku! Skorzystaj z pomocy termorobota MC Smart i ciesz się tymi domowymi słodkościami.

Łopatka duszona w cydrze
Łatwy sposób na doskonałe danie z wieprzowiny? Przygotuj łopatkę duszoną w cydrze z nutą cynamonu i kaszą pęczak!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Rolada pomarańczowa
Pulchny biszkopt z nutą przypraw korzennych, sprężysta cytrusowo-śmietanowa masa i słodka polewa – połączenie doskonałe.

Cannelloni z mięsem w sosie porowym
Makaronowe rurki wypełnione mięsem, polane gęstym sosem i zapieczone. Klasyczny smak inspirowany Italią, który jest w zasięgu ręki.

Jadalne prezenty: Jabłka w karmelu
Przygotuj deser inspirowany świątecznymi jarmarkami: jabłka w karmelowej polewie! Własnoręcznie wykonany prezent doceni każdy fan słodkości.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Suflet malinowy
Suflet może mieć wiele smaków! Ten według Pawła Małeckiego jest malinowy i pieczony w filiżance!

Ciasto bałwan w tropikach
Bałwan w tropikach? Brzmi zagadkowo! To puszysty, lekki biszkopt przełożony kremem cytrynowym, warstwą ciasta z makiem i brzoskwiniami. Wypróbuj koniecznie!

Cannelloni z ricottą i orzeszkami piniowymi
Cannelloni z kremowym farszem z ricottą, zapieczone w mocno pomidorowym sosie – to włoski styl w najlepszym wydaniu.