createyourhealth.pl

Gulasz z jelenia • przepis • składniki • przygotowanie

Jak przygotować mięso jelenia? Wypróbuj przepis Okrasy na gulasz z pysznym purée!

Gulasz z jelenia

Jak przygotować mięso jelenia? Wypróbuj przepis Okrasy na gulasz z pysznym purée!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ocet balsamiczny - 100 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
dżem wiśniowy - 110 g
masło - 100 g
olej - 2 łyżki
seler - 1 szt.
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 10 g
ziemniak - 1 szt.
piwo ciemne - 600 ml
chleb ze słonecznikiem - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
cynamon, laska - 2 szt.
udziec jelenia - 800 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO DO MARYNOWANIA:
Oczyszczone z błon i żył mięso z udźca jelenia kroimy na duże kawałki. Doprawiamy je solą i pieprzem, posiekanymi gałązkami świeżego tymianku, plastrami dwóch ząbków czosnku, polewamy olejem. Przekładamy do miski. Polewamy octem balsamicznym i zalewamy piwem. Odstawiamy na 3 dni do lodówki.
2.PRZESMAŻAMY MIĘSO:
Mięso osuszamy na papierowym ręczniku. Doprawiamy solą i pieprzem. Marynatę odstawiamy na bok. Mięso z każdej strony obsmażamy na rozgrzanym oleju na mocno brązowy kolor. Najlepiej robić to partiami, aby mięso się smażyło, a nie dusiło.
3.PRZYGOTOWUJEMY PURÉE:
Ziemniaka w mundurku z dodatkiem soli pieczemy w piekarniku, aż będzie miękki w środku. Selera obranego ze skóry i pokrojonego na kawałki gotujemy do miękkości na parze.
Gulasz z jelenia

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO DO MARYNOWANIA

Oczyszczone z błon i żył mięso z udźca jelenia kroimy na duże kawałki. Doprawiamy je solą i pieprzem, posiekanymi gałązkami świeżego tymianku, plastrami dwóch ząbków czosnku, polewamy olejem. Przekładamy do miski. Polewamy octem balsamicznym i zalewamy piwem. Odstawiamy na 3 dni do lodówki.

2

PRZESMAŻAMY MIĘSO

Mięso osuszamy na papierowym ręczniku. Doprawiamy solą i pieprzem. Marynatę odstawiamy na bok. Mięso z każdej strony obsmażamy na rozgrzanym oleju na mocno brązowy kolor. Najlepiej robić to partiami, aby mięso się smażyło, a nie dusiło.

3

PRZYGOTOWUJEMY PURÉE

Ziemniaka w mundurku z dodatkiem soli pieczemy w piekarniku, aż będzie miękki w środku. Selera obranego ze skóry i pokrojonego na kawałki gotujemy do miękkości na parze.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3994,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

665,7 kcal

🥑

Tłuszcz

30,9 g

🌾

Węglowodany

50,7 g

🥬

Błonnik

38,4 g

💪

Białko

38,4 g

Podobne przepisy