createyourhealth.pl

Gyros z kurczaka w picie • przepis • składniki • przygotowanie

Łatwe danie w greckim, świeżym stylu! Gyros z kurczaka w picie z dodatkiem sosu tzatziki i ze świeżymi warzywami przeniesie Cię w słoneczny śródziemnomorski klimat!

Gyros z kurczaka w picie

Łatwe danie w greckim, świeżym stylu! Gyros z kurczaka w picie z dodatkiem sosu tzatziki i ze świeżymi warzywami przeniesie Cię w słoneczny śródziemnomorski klimat!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oregano suszone - 1 łyżeczka
kurczak filety z piersi - 600 g
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
ząbek czosnku - 2 szt.
jogurt grecki - 250 g
świeży koperek - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
ogórek - 100 g
chlebek pita - 4 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
pomidor czerwony - 2 szt.
sałata rzymska - 2 szt.
kolendra świeża - 25 g
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY PIERSI KURCZAKA:
Piersi kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i oprószamy solą. Do miski wlewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pieprz, sól, wędzoną i słodką paprykę i oregano. Przeciskamy ząbek czosnku przez praskę i dodajemy do marynaty. Marynatę mieszamy, a następnie smarujemy nią kurczaka. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 25 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Do miski wlewamy jogurt. Ogórek obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, łączymy z jogurtem. Dodajemy sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Na końcu dodajemy posiekany koperek. Całość mieszamy.
3.SKŁADAMY PITY:
Pod koniec pieczenia kurczaka wkładamy bułki pita do piekarnika, aby się zarumieniły. Cebulę kroimy w krążki, pomidory w plastry. Liście sałaty obrywamy. Upieczoną pierś kurczaka kroimy w plastry.
Gyros z kurczaka w picie

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY PIERSI KURCZAKA

Piersi kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i oprószamy solą. Do miski wlewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pieprz, sól, wędzoną i słodką paprykę i oregano. Przeciskamy ząbek czosnku przez praskę i dodajemy do marynaty. Marynatę mieszamy, a następnie smarujemy nią kurczaka. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 25 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do miski wlewamy jogurt. Ogórek obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, łączymy z jogurtem. Dodajemy sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Na końcu dodajemy posiekany koperek. Całość mieszamy.

3

SKŁADAMY PITY

Pod koniec pieczenia kurczaka wkładamy bułki pita do piekarnika, aby się zarumieniły. Cebulę kroimy w krążki, pomidory w plastry. Liście sałaty obrywamy. Upieczoną pierś kurczaka kroimy w plastry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2296,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

574,2 kcal

🥑

Tłuszcz

24,8 g

🌾

Węglowodany

42,4 g

🥬

Błonnik

46,7 g

💪

Białko

46,7 g

Podobne przepisy