Hummus grzybowy • przepis • składniki • przygotowanie
Nietypowe połączenie smaków – wyrazisty hummus z dodatkiem kremu grzybowego! To niesamowicie pyszne danie ma szansę zagościć na Twoim świątecznym stole.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY CIECIERZYCĘ
Do koszyczka do gotowania w urządzeniu MC Smart przekładamy namoczoną ciecierzycę. Do miski MC Smart wlewamy 1 litr wody, dodajemy piramidkę, wkładamy koszyczek z ciecierzycą. Zakładamy pokrywkę do gotowania na parze igotujemy – wybieramy ustawienia: 50 min/100°C/obr. 1.Jeśli 50 minut nie wystarczy, gotujemy do czasu, aż ciecierzyca będzie miękka. Wyjmujemy koszyczek za pomocą kopystki i przepłukujemy ciecierzycę zimną wodą.
PRZYGOTOWUJEMY HUMMUS
Do umytej i osuszonej misy urządzenia wkładamy ugotowaną ciecierzycę. Dodajemy tahini, czosnek, sok wyciśnięty z połowy cytryny, krem grzybowy i sól. Całośćmiksujemy z ustawieniami 1 min/obr. 10,stopniowo wlewając 120 ml lodowatej wody przez górny otwór.
FORMUJEMY WIENIEC
Gdy humus będzie gładki i kremowy, przekładamy go na talerz, formując wieniec. Można to zrobić, wkładając w środek talerza mniejszą miskę i nakładając pastę dookoła. Na hummusie układamy roszponkę, pomidorki koktajlowe oraz wyciętą z papryki kokardkę. Całość skrapiamy oliwą i oprószamy solą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
677,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
169,4 kcal
Tłuszcz
7,1 g
Węglowodany
20,7 g
Błonnik
5,8 g
Białko
5,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem
Oryginalna interpretacja włoskiego risotto. Kasza to samo zdrowie, a w tym przepisie jest doskonała!

Słodka pasta z pestek dyni
Wyjątkowa pasta z pestek dyni przyrządzona na słodko to świetny pomysł na śniadanie. Sprawdź, jak szybko i prosto ją zrobić!

Sałatka Waldorf w lżejszej odsłonie
Nowojorski klasyk w Twoim sałatkowym menu? Oto on! Dzięki Kindze zyskujesz przepis, do którego chętnie będziesz wracać, gdy najdzie Cię apetyt na połączenie warzyw i owoców.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Naleśniki ze szparagami
Doskonała opcja na spotkanie w gronie przyjaciół: delikatny smak szparagów otulonych lekkim ciastem naleśnikowym.

Syrop imbirowy
Pyszny pomysł na imbirowy napój rozcieńczony wodą lub idealny aromatyczny dodatek do herbaty, lodów albo lemoniady!

Czekoladowe ciasteczka z masą krówkową
Orzechowa masa krówkowa ukryta w podwójnym, czekoladowym ciastku! Wypróbuj przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Korzenny pudding ryżowy
Jeśli ma być smacznie i szybko, to zdecydowanie warto wypróbować korzenny pudding ryżowy z dodatkiem żurawiny! Przygotuj go swoim bliskim na śniadanie lub podwieczorek.

Sernik ciasteczkowy
Kremowy i pysznie korzenny sernik z ciasteczkami Speculoos smakuje szczególnie dobrze jesienią i zimą, gdy połączenie wyrazistych smaków przypraw rozgrzewa nasze kubki smakowe.

Makaron tagliolini z kalafiorem i goździkami
Klasyczne makaronowe wstążki z oryginalnym warzywnym sosem. Goździki dodają tej potrawie niepowtarzalnego smaku.