createyourhealth.pl

Spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym i krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie

Spaghetti z pikantnym sosem, który doskonale komponuje się z krewetkami, przygotujesz w 30 minut!

Spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym i krewetkami

Spaghetti z pikantnym sosem, który doskonale komponuje się z krewetkami, przygotujesz w 30 minut!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

krewetki mrożone - 500 g
cebula - 2 szt.
cukier - 1 łyżeczka
papryczka chili czerwona - 3 szt.
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
makaron spaghetti - 400 g
olej - 3 łyżki
natka pietruszki - 10 g
sól - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 800 g
wegańskie szpecle - 500 g
ząbek czosnku - 2 szt.
koniak - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.ROZMRAŻAMY KREWETKI:
Krewetki przekładamy na sitko, płuczemy i pozostawiamy do rozmrożenia. Następnie ponownie płuczemy i osuszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Podsmażamy z cebulą i czosnkiem na gorącym oleju przez 2-3 minuty aż do zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i krewetki. Smażymy razem przez 1 minutę. Wlewamy koniak, doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy pomidory i gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.
3.GOTUJEMY MAKARON:
Spaghetti gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pietruszkę myjemy, otrząsamy do sucha, listki obrywamy i grubo siekamy. Odlewamy wodę, makaron przekładamy na sito i osączamy. Sos doprawiamy do smaku i podajemy z makaronem, posypujemy pietruszką.
Spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym i krewetkami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZMRAŻAMY KREWETKI

Krewetki przekładamy na sitko, płuczemy i pozostawiamy do rozmrożenia. Następnie ponownie płuczemy i osuszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Podsmażamy z cebulą i czosnkiem na gorącym oleju przez 2-3 minuty aż do zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i krewetki. Smażymy razem przez 1 minutę. Wlewamy koniak, doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy pomidory i gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.

3

GOTUJEMY MAKARON

Spaghetti gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pietruszkę myjemy, otrząsamy do sucha, listki obrywamy i grubo siekamy. Odlewamy wodę, makaron przekładamy na sito i osączamy. Sos doprawiamy do smaku i podajemy z makaronem, posypujemy pietruszką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3289,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

822,5 kcal

🥑

Tłuszcz

12 g

🌾

Węglowodany

130,1 g

🥬

Błonnik

9,1 g

💪

Białko

43,6 g

Podobne przepisy