createyourhealth.pl

Indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne mięso z indyka w jogurtowej marynacie wzbogacone smakiem banana – podane razem w postaci pysznych szaszłyków.

Indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry

Delikatne mięso z indyka w jogurtowej marynacie wzbogacone smakiem banana – podane razem w postaci pysznych szaszłyków.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

banan - 2 szt.
curry - 2 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
jogurt naturalny - 300 g
mięta świeża - 2 g
sól jodowana - 1 szczypta
sok z limonki - 1 łyżeczka
indyk pierś - 500 g
ząbek czosnku - 8 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE LIŚCIE MIĘTY:
obrywamy i siekamy.
2.MIESZAMY JOGURT, SOK:
z limonki, curry, sól i pieprz oraz miętę.
3.PIERŚ INDYKA MYJEMY,:
osuszamy i kroimy w grubą kostkę.
4.WRAZ Z POŁOWĄ:
przygotowanego jogurtu z curry wkładamy kawałki indyka do woreczka do zamrażania, zamykamy i dobrze obtaczamy go w jogurtowej marynacie.
5.POZOSTAWIAMY CO NAJMNIEJ:
na 2-3 godziny lub na noc w marynacie.
6.POZOSTAŁY JOGURT Z:
curry również wstawiamy do lodówki.
7.4 DŁUGIE PATYCZKI:
do szaszłyków moczymy przez 30 minut w zimnej wodzie.
8.
CZOSNEK OBIERAMY.
9.BANANY ZE SKÓRKĄ:
kroimy w poprzek na plasterki o grubości ok. 2 CM.
10.KAWAŁKI INDYKA NAKŁUWAMY:
z czosnkiem i plasterkami banana na patyczki do szaszłyków.
11.GRILLUJEMY NA ALUMINIOWEJ:
tacce grillowej lub bezpośrednio na rozgrzanym grillu przez 15 minut, często przy tym obracając.
12.PODAJEMY Z POZOSTAŁYM:
jogurtem z curry.
Indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE LIŚCIE MIĘTY

obrywamy i siekamy.

2

MIESZAMY JOGURT, SOK

z limonki, curry, sól i pieprz oraz miętę.

3

PIERŚ INDYKA MYJEMY,

osuszamy i kroimy w grubą kostkę.

4

WRAZ Z POŁOWĄ

przygotowanego jogurtu z curry wkładamy kawałki indyka do woreczka do zamrażania, zamykamy i dobrze obtaczamy go w jogurtowej marynacie.

5

POZOSTAWIAMY CO NAJMNIEJ

na 2-3 godziny lub na noc w marynacie.

6

POZOSTAŁY JOGURT Z

curry również wstawiamy do lodówki.

7

4 DŁUGIE PATYCZKI

do szaszłyków moczymy przez 30 minut w zimnej wodzie.

8

CZOSNEK OBIERAMY.

9

BANANY ZE SKÓRKĄ

kroimy w poprzek na plasterki o grubości ok. 2 CM.

10

KAWAŁKI INDYKA NAKŁUWAMY

z czosnkiem i plasterkami banana na patyczki do szaszłyków.

11

GRILLUJEMY NA ALUMINIOWEJ

tacce grillowej lub bezpośrednio na rozgrzanym grillu przez 15 minut, często przy tym obracając.

12

PODAJEMY Z POZOSTAŁYM

jogurtem z curry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1189,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

297,3 kcal

🥑

Tłuszcz

3,8 g

🌾

Węglowodany

27,6 g

🥬

Błonnik

38,8 g

💪

Białko

38,8 g

Podobne przepisy