Jajka po turecku z chlebkami z patelni • przepis • składniki • przygotowanie
Pełne smaku i aromatu śniadanie w stylu kuchni tureckiej to niemal gwarancja świetnego początku dnia. Dzięki dodatkowi świeżych chlebków z patelni i kremowego awokado nie tylko będzie sycące, ale też podbije serce każdego, kto go skosztuje!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
W misce łączymy drożdże, cukier i wodę. Mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut, aby drożdże się uaktywniły.
WYRABIAMY CIASTO
Pietruszkę bardzo drobno siekamy. Do rozczynu dodajemy jogurt, oliwę i sól i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i łączymy wszystkie składniki ciasta. Tak przygotowaną masę wyrabiamy, aż będzie gładka, miękka i elastyczna.
FORMUJEMY CHLEBKI
Gotowe ciasto dzielimy na 5 równych części i formujemy z nich chlebki. Każdy oprószamy delikatnie mąką, odkładamy na deskę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok. 15 minut, aby wyrosły.
SMAŻYMY CHLEBKI
Każdą część ciasta rozwałkowujemy na średnicę ok. 10-15 cm. Tak przygotowane chlebki smarujemy oliwą i podsmażamy na patelni z obu stron, po przewróceniu delikatnie smarujemy je masłem.
PRZYGOTOWUJEMY SOS JOGURTOWY
Czosnek i koperek bardzo drobno siekamy. W misce łączymy je z jogurtem oraz skórką i sokiem z cytryny.
GOTUJEMY JAJKA W KOSZULCE
Jajka, po jednym, przez kilka minut odcedzamy na małym sitku o drobnych oczkach. Wodę z octem doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, aby utrzymywała stałą temperaturę. Wodę energicznie mieszamy, tworząc wir. Jajko dodajemy w środek wiru i gotujemy ok. 1,5-2 minut. Po tym czasie wyjmujemy je przy użyciu łyżki cedzakowej i delikatnie osuszamy z wody na ręczniku papierowym. Tak samo gotujemy drugie jajko.
PRZYGOTOWUJEMY SOS MAŚLANY
Na patelnię dodajemy oliwę i masło. Jeszcze zanim masło się roztopi, wsypujemy kurkumę, wędzoną paprykę i płatki chili. Całość podgrzewamy, aż masło zacznie się pienić.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2848,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1424,2 kcal
Tłuszcz
80,3 g
Węglowodany
134,8 g
Błonnik
44,1 g
Białko
44,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Przekąski z tortilli: roladki z tortilli z krewetkowym ceviche
Na raz, na mniejszy głód, na wspólne kibicowanie – tortille wg przepisu Karola podane razem z dwoma rodzajami pysznej salsy sprawdzą się świetnie w roli meczowych przekąsek. Spróbuj!

Smażony kurczak z ryżem w sosie sezamowym
Pyszny smażony kurczak z ryżem z frytkownicy beztłuszczowej! Rozsmakuj się w tym pysznym daniu z dodatkiem aromatycznego sosu sezamowego i zaskocz bliskich nowym pomysłem na obiad.

Wegańska fajita z pieczarek portobello i papryki
Fajitas w wersji wegańskiej? Wypróbuj przepis Kingi i zasmakuj w nowej, aromatycznej wersji tego meksykańskiego dania!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śląska szpajza cytrynowa
Tradycyjny śląski deser w nieco lżejszej odsłonie? To musi być przepis Kingi! Przygotuj lekką, cytrynową piankę na bazie jajek i odkrywaj słodkie smaki regionalnej kuchni!

Babka kawowa
Babka kawowa w wydaniu deluxe! Łatwy w wykonaniu przepis na świąteczne dni!

Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro
Masz ochotę na szybką i aromatyczną przekąskę? Wypróbuj bruschettę, na której królują krewetki i awokado!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z chrupiącym ryżem i łososiem
Pełna smaku i białka pyszna sałatka z chrupiącym ryżem, łososiem i fasolką edamame. To idealny pomysł na lunch do pracy lub kolację, które przygotujesz w swoim airfryerze.

Kanapki rybki
Szukasz pomysłu, jak urozmaicić śniadania dzieciakom? Oto on! Przygotuj pełne warzyw kanapki rybki, które będą pysznym posiłkiem o poranku.

Grillowana karkówka po myśliwsku
Karkówka najlepiej smakuje z grilla. Przyrządź nietypową marynatę i ciesz się doskonałym smakiem!