createyourhealth.pl

Jajka w sosie bazyliowym z purée • przepis • składniki • przygotowanie

Pomysł na lekki obiad? Jajka na miękko podane z sosem bazyliowym obok purée z groszku i ziemniaków. Pyszne!

Jajka w sosie bazyliowym z purée

Pomysł na lekki obiad? Jajka na miękko podane z sosem bazyliowym obok purée z groszku i ziemniaków. Pyszne!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 36 g
bulion warzywny - 400 ml
cebula dymka - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
groszek, mrożony - 300 g
jajko - 8 szt.
masło - 90 g
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 50 g
ziemniak - 800 g
śmietana 30% - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZIEMNIAKI Z GROSZKIEM:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Dodajemy mrożony groszek i gotujemy przez kolejne 10-15 minut do miękkości.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS BAZYLIOWY:
Cebule dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Listki bazylii z 1 doniczki obrywamy, grubo siekamy i odkładamy na bok. Pozostałe listki ze wszystkimi łodygami obcinamy, myjemy i osączamy. Podsmażamy z dymkami na 40 g roztopionego masła. Dolewamy wywar, śmietankę i zagotowujemy. Gotujemy około 5 minut, aż sos się zredukuje, a następnie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
3.GOTUJEMY JAJKA:
Jajka gotujemy na miękko przez 7 minut. Studzimy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupki i przekrawamy na pół.
4.PODAJEMY JAJKA Z PURÉE:
Groszek z ziemniakami odcedzamy, grubo rozgniatamy. Dodajemy pozostałe masło i śmietanę 18%. Doprawiamy do smaku i podajemy wraz z jajkami i sosem.
Jajka w sosie bazyliowym z purée

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZIEMNIAKI Z GROSZKIEM

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Dodajemy mrożony groszek i gotujemy przez kolejne 10-15 minut do miękkości.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS BAZYLIOWY

Cebule dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Listki bazylii z 1 doniczki obrywamy, grubo siekamy i odkładamy na bok. Pozostałe listki ze wszystkimi łodygami obcinamy, myjemy i osączamy. Podsmażamy z dymkami na 40 g roztopionego masła. Dolewamy wywar, śmietankę i zagotowujemy. Gotujemy około 5 minut, aż sos się zredukuje, a następnie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

3

GOTUJEMY JAJKA

Jajka gotujemy na miękko przez 7 minut. Studzimy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupki i przekrawamy na pół.

4

PODAJEMY JAJKA Z PURÉE

Groszek z ziemniakami odcedzamy, grubo rozgniatamy. Dodajemy pozostałe masło i śmietanę 18%. Doprawiamy do smaku i podajemy wraz z jajkami i sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2786 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

696,5 kcal

🥑

Tłuszcz

46,7 g

🌾

Węglowodany

43,6 g

🥬

Błonnik

22,5 g

💪

Białko

22,5 g

Podobne przepisy

Jajka w sosie bazyliowym z purée - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl