createyourhealth.pl

Jambalaya z kabanosami • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj jambalayi w podkręconej wersji, z kabanosami! Inspirowana daniem z Nowego Orleanu, zachwyca kompozycją przypraw i dodatków w postaci kurczaka, krewetek w maśle oraz natki pietruszki.

Jambalaya z kabanosami

Spróbuj jambalayi w podkręconej wersji, z kabanosami! Inspirowana daniem z Nowego Orleanu, zachwyca kompozycją przypraw i dodatków w postaci kurczaka, krewetek w maśle oraz natki pietruszki.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kabanos - 150 g
kurczak filety z piersi - 1 szt.
krewetki - 200 g
cebula - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
seler naciowy - 2 łodygi
ząbek czosnku - 5 szt.
ryż jaśminowy - 100 g
bulion drobiowy - 400 ml
pomidory krojone z puszki - 400 g
przyprawa cajun - 15 g
sól -
pieprz czarny -
olej - 2 łyżki
liść laurowy - 3 szt.
natka pietruszki - 0,5 pęczka
masło - 280 g
cytryna - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY SKŁADNIKI:
Kroimy kabanosy na mniejsze kawałki, a cebulę w drobną kostkę. Do garnka dodajemy 250 g masła pokrojonego na kawałki, a następnie pokrojoną cebulę i kabanosy. Papryki kroimy w większą kostkę. 4 ząbki czosnku zgniatamy nożem. Dodajemy całość do garnka.
2.DUSIMY DANIE POD PRZYKRYCIEM:
Do podsmażonych warzyw i kabanosów dodajemy surowy ryż i wlewamy 350 ml bulionu. Mieszamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA I KREWETKI:
Rozgrzewamy patelnię. Kurczaka oczyszczamy i delikatnie rozbijamy. Kurczaka wraz z krewetkami doprawiamy z obu stron solą i przyprawą cajun.
4.SMAŻYMY KURCZAKA I KREWETKI:
Na dobrze rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę oleju i kurczaka w całości. Smażymy przez kilka minut, następnie obracamy na drugą stronę i dodajemy na patelnię krewetki. Smażymy razem przez kilka minut.
5.PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Seler naciowy kroimy w plastry, a natkę pietruszki drobno siekamy. Ząbek czosnku siekamy w plastry. Gdy kurczak i krewetki są już usmażone, dodajemy na patelnię masło, czosnek, seler i jeszcze odrobinę soli.
6.PODAJEMY DANIE:
Kurczaka ściągamy z patelni, a do pozostałych krewetek dodajemy natkę pietruszki. Kurczaka kroimy w plastry.
Jambalaya z kabanosami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY SKŁADNIKI

Kroimy kabanosy na mniejsze kawałki, a cebulę w drobną kostkę. Do garnka dodajemy 250 g masła pokrojonego na kawałki, a następnie pokrojoną cebulę i kabanosy. Papryki kroimy w większą kostkę. 4 ząbki czosnku zgniatamy nożem. Dodajemy całość do garnka.

2

DUSIMY DANIE POD PRZYKRYCIEM

Do podsmażonych warzyw i kabanosów dodajemy surowy ryż i wlewamy 350 ml bulionu. Mieszamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA I KREWETKI

Rozgrzewamy patelnię. Kurczaka oczyszczamy i delikatnie rozbijamy. Kurczaka wraz z krewetkami doprawiamy z obu stron solą i przyprawą cajun.

4

SMAŻYMY KURCZAKA I KREWETKI

Na dobrze rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę oleju i kurczaka w całości. Smażymy przez kilka minut, następnie obracamy na drugą stronę i dodajemy na patelnię krewetki. Smażymy razem przez kilka minut.

5

PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Seler naciowy kroimy w plastry, a natkę pietruszki drobno siekamy. Ząbek czosnku siekamy w plastry. Gdy kurczak i krewetki są już usmażone, dodajemy na patelnię masło, czosnek, seler i jeszcze odrobinę soli.

6

PODAJEMY DANIE

Kurczaka ściągamy z patelni, a do pozostałych krewetek dodajemy natkę pietruszki. Kurczaka kroimy w plastry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4084,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1021 kcal

🥑

Tłuszcz

74,7 g

🌾

Węglowodany

49,9 g

🥬

Błonnik

7,4 g

💪

Białko

31,2 g

Podobne przepisy