createyourhealth.pl

Kaczka nadziewana limonkami z pieczonymi ziemniakami i marchewką • przepis • składniki • przygotowanie

Pachnące mięso w chrupiącej skórce, które doskonale podkreśla uroczysty charakter rodzinnych spotkań.

Kaczka nadziewana limonkami z pieczonymi ziemniakami i marchewką

Pachnące mięso w chrupiącej skórce, które doskonale podkreśla uroczysty charakter rodzinnych spotkań.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

kaczka - 1 szt.
tymianek suszony - 2 łyżki
kolendra ziarna - 3 łyżki
limonka - 4 szt.
ząbek czosnku - 7 szt.
piwo jasne - 400 ml
marchew - 400 g
pieprz biały - 1 szczypta
ziemniak - 400 g
powidła śliwkowe - 100 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE:
lub brytfannę z przykryciem, moździerz.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
temperatury 200-210°C (termoobieg).
3.PRZYGOTOWANIE UMYTĄ I:
osuszoną kaczkę marynujemy od środka białym pieprzem i solą.
4.LIMONKI NACINAMY W:
równych odstępach i delikatnie naciskamy.
5.KACZKĘ OD ŚRODKA:
nacieramy suszonym tymiankiem, a także ziarnami kolendry (2 łyżki).
6.DO ŚRODKA WKŁADAMY:
również rozgnieciony czosnek oraz nacięte i delikatnie rozgniecione limonki.
7.KACZKĘ ZAMYKAMY SZCZELNIE:
- nacinając błonkę w skórze i przekładając przez nią kostkę od udek.
8.DOPRAWIAMY Z ZEWNĄTRZ:
odrobiną soli.
9.KACZKĘ WKŁADAMY DO:
naczynia żeliwnego bez przykrycia, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200-210°C przez 30-35 minut.
10.OBRANĄ I POKROJONĄ:
w ukośne plastry o szerokości ok.
11.2-3 CM MARCHEWKĘ:
wrzucamy do miski, dodajemy umyte, przekrojone na pół ziemniaki.
12.DO WARZYW DODAJEMY:
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku i posypujemy je łyżką kolendry, roztartej w moździerzu, odrobiną soli i pieprzu.
13.WARZYWA UKŁADAMY DOOKOŁA:
zapieczonej kaczki w brytfannie.
14.CAŁOŚĆ POLEWAMY 200-250:
ml jasnego piwa.
15.KACZKĘ I WARZYWA:
pieczemy 2 godziny pod przykryciem w temperaturze 160°C.
16.POWIDŁA ŚLIWKOWE PRZEKŁADAMY:
do miski, dodajemy pozostałą część piwa, mieszamy do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
17.TAK PRZYGOTOWANĄ GLAZURĄ:
polewamy kaczkę, którą następnie wstawiamy do piekarnika jeszcze na mniej więcej 20-30 minut, bez przykrycia (aż glazura się zarumieni i zrobi się chrupiąca), w temperaturze 200-210°C (termoobieg).
Kaczka nadziewana limonkami z pieczonymi ziemniakami i marchewką

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE

lub brytfannę z przykryciem, moździerz.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

temperatury 200-210°C (termoobieg).

3

PRZYGOTOWANIE UMYTĄ I

osuszoną kaczkę marynujemy od środka białym pieprzem i solą.

4

LIMONKI NACINAMY W

równych odstępach i delikatnie naciskamy.

5

KACZKĘ OD ŚRODKA

nacieramy suszonym tymiankiem, a także ziarnami kolendry (2 łyżki).

6

DO ŚRODKA WKŁADAMY

również rozgnieciony czosnek oraz nacięte i delikatnie rozgniecione limonki.

7

KACZKĘ ZAMYKAMY SZCZELNIE

- nacinając błonkę w skórze i przekładając przez nią kostkę od udek.

8

DOPRAWIAMY Z ZEWNĄTRZ

odrobiną soli.

9

KACZKĘ WKŁADAMY DO

naczynia żeliwnego bez przykrycia, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200-210°C przez 30-35 minut.

10

OBRANĄ I POKROJONĄ

w ukośne plastry o szerokości ok.

11

2-3 CM MARCHEWKĘ

wrzucamy do miski, dodajemy umyte, przekrojone na pół ziemniaki.

12

DO WARZYW DODAJEMY

3 pokrojone w plastry ząbki czosnku i posypujemy je łyżką kolendry, roztartej w moździerzu, odrobiną soli i pieprzu.

13

WARZYWA UKŁADAMY DOOKOŁA

zapieczonej kaczki w brytfannie.

14

CAŁOŚĆ POLEWAMY 200-250

ml jasnego piwa.

15

KACZKĘ I WARZYWA

pieczemy 2 godziny pod przykryciem w temperaturze 160°C.

16

POWIDŁA ŚLIWKOWE PRZEKŁADAMY

do miski, dodajemy pozostałą część piwa, mieszamy do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

17

TAK PRZYGOTOWANĄ GLAZURĄ

polewamy kaczkę, którą następnie wstawiamy do piekarnika jeszcze na mniej więcej 20-30 minut, bez przykrycia (aż glazura się zarumieni i zrobi się chrupiąca), w temperaturze 200-210°C (termoobieg).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7114,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1185,8 kcal

🥑

Tłuszcz

99,6 g

🌾

Węglowodany

36,4 g

🥬

Błonnik

32,5 g

💪

Białko

32,5 g

Podobne przepisy