Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KACZKĘ DZIELIMY NA PIERSI
ze skrzydełkami i uda z podudziami. Doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem. Na zimnej patelni układamy kawałki kaczki od strony skóry, podsmażamy przez ok. 10 minut, by wytopić tłuszcz.
KACZKĘ PRZEKŁADAMY DO NAGRZANEGO
naczynia żeliwnego. Dookoła układamy cebulki. Na patelni, na której smażyliśmy kaczkę podsmażamy wcześniej przygotowane 2 ząbki czosnku, imbir oraz startą skórkę z cytryny, następnie składniki przekładamy do naczynia żeliwnego i zalewamy całość kwasem chlebowym. Dodajemy około 2 łyżek masła, sól i pieprz. Naczynie żeliwne przykrywamy przykrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170-180⁰ C, pieczemy minimum 1 godzinę. Po 30 minutach pieczenia dokładamy do kaczki pokrojoną w większe cząstki kapustę.
NA CAŁĄ POWIERZCHNIĘ PATELNI
wysypujemy cukier puder, podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy przecięte na pół śliwki i delikatnie przysmażamy. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek, imbir, kilka listków rozmarynu, odrobinę soku z cytryny. Wszystkie składniki zalewamy żubrówką, smażymy ok. 1-2 minut. Na końcu dodajemy 2 łyżeczki masła, chwilę podsmażamy. Doprawiamy pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7883,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1970,8 kcal
Tłuszcz
157,2 g
Węglowodany
77,1 g
Błonnik
52,1 g
Białko
52,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
Szukasz przepisu na dobry stek, który przygotujesz w szybki i łatwy sposób? To właśnie ten przepis! Wypróbuj go w swojej kuchni i koniecznie dodaj do ulubionych!

Wielkanocne gniazdka czekoladowe
Szukasz błyskawicznego przepisu na coś słodkiego na Wielkanoc? Oto on! Pyszne gniazdka czekoladowe, do których przygotowania potrzeba jedynie sześciu składników i które będą gotowe w 20 minut.

Kruche ciastka kakaowo-migdałowe
Łatwe w przygotowaniu ciasteczka z migdałami, które upieczesz w kilka chwil. Ich mocno kakaowy smak urzekł już wielu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wielkanocny mazurek bez cukru
W wyglądzie i smaku tego mazurka zakochają się wszyscy, także najmłodsi smakosze! Przygotuj go na Wielkanoc wg przepisu Kingi.

Wegańska pizza z ziemniakami, białym sosem i pesto
W całości roślinna, zaskakująca i tak pyszna, że każdy będzie chciał spróbować! Wegańska pizza z ziemniakami, białym sosem i pesto z kiełków to prawdziwy smakowy hit. Upiecz i dziel!

Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
Piękne chwile należy celebrować, dlatego na Wielkanoc proponujemy coś słodkiego w wyjątkowej odsłonie. Ten tort nie zabierze Wam wiele czasu, a zaimponuje Waszym bliskim wyglądem i smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
Idealne ciasto na wiosnę i nie tylko! Przygotuj je i zaskocz bliskich tym wyglądającym jak jajka sadzone na leśnym mchu smakołykiem.

Duszone nogi gęsi w sosie miodowo-cebulowym
Gęsina – dawniej powszechna na polskim stole, dziś nieco zapomniana. W Kuchni Lidla odkrywamy ją na nowo!

Łosoś spalony sianem z salsą z papryki
Łosoś spalony sianem? Poznaj tradycyjny przepis na rybę z dodatkiem salsy paprykowej. Aromatyczny i smakowity. Musisz tego spróbować!