Bitki wołowe • przepis • składniki • przygotowanie
Bitki wołowe to prawdziwie królewska potrawa, którą bez trudu przyrządzisz w domowym zaciszu. Te soczyste i aromatyczne kawałki mięsa w połączeniu z sosem to doskonały sposób na wystawny obiad czy lunch dla całej rodziny. Odkryj wraz z nami najlepszy sposób na tradycyjne bitki wołowe!

Czas przygotowania
145 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Mięso najpierw oczyszczamy, a potem kroimy w plastry w poprzek włókien. Powinny mieć ok. 1,5 cm grubości. Kładziemy je na desce. Zrazową przykryj folią spożywczą, a potem czystym ręcznikiem i rozbij tłuczkiem. Ten sposób pozwoli nam zabezpieczyć mięso przed rozerwaniem. Każdy kawałek mięsa posypujemy pieprzem (ok. ½ łyżeczki).
SMAŻYMY ZRAZOWĄ
Na patelni rozgrzewamy smalec, a potem po kolei smażymy każdy kawałek zrazowej z obu stron (łącznie przez 6 minut). Odkładamy kawałek do brytfanny. Czynność powtarzamy, aż usmażą się wszystkie kawałki. Patelni nie myjemy, tylko odstawiamy na bok.
PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Cebulę i czosnek obieramy, a potem drobno siekamy. Ustawiamy ponownie patelnię na palniku i nagrzewamy ją. Podsmażamy cebulę, a gdy zacznie robić się szklista, dodajemy także czosnek. Mieszamy wszystko. Po ok. 12 minutach składniki powinny być idealnie podsmażone.
DODAJEMY CEBULĘ I CZOSNEK DO BRYTFANNY
Cebulę i czosnek zalewamy wodą (ok. 100 ml) i podduszamy w niej składniki przez 2 minuty, a następnie przekładamy całą zawartość patelni do brytfanny z mięsem.
DOPRAWIAMY BITKI
Do garnka wlewamy resztę płynów, a następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz musztardę. Całość mieszamy, a potem ustawiamy na kuchence na małym ogniu i pozwalamy im się dusić pod przykryciem przez co najmniej godzinę, najlepiej 1,5 godziny. W trakcie duszenia mieszamy sos kilkukrotnie.
DODAJEMY ZASMAŻKĘ
Patelnię myjemy i rozgrzewamy na niej masło. Do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę i mieszamy, aby utworzyć zasmażkę. Gotową zasmażkę dodajemy do sosu i mieszamy. Dusimy jeszcze przez 10 minut. Gotowe bitki podajemy z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami lub ogórkiem kiszonym. W sezonie natomiast – z zielonymi szparagami i pomidorkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2762,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
690,5 kcal
Tłuszcz
42 g
Węglowodany
11,8 g
Błonnik
1,6 g
Białko
60,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa kalafiorowa
Duża ilość warzyw i świeżego koperku – przygotuj zupę kalafiorową, którą pokocha cała rodzina!

Lemoniada z rabarbaru i truskawek
Doskonały przepis na orzeźwienie! Lemoniadę z rabarbaru i truskawek pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci!

Babeczki red velvet
Poznaj przepis na popularny tort w mniejszej wersji! Te babeczki smakują wyśmienicie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Dyniowe pancakes z karmelizowanymi bananami
Dyniowe, puszyste i idealne na słodką przekąskę – pancakes Pawła zasmakują łasuchom w każdym wieku. Podaj je na ciepło z karmelizowanymi bananami!

Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
Jak smakuje połączenie kaczego mięsa, owoców, kapusty, miodu i cynamonu? Doskonale! Przekonaj się!

Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
Ugotowane na słono płatki i ryba w chrupiącej panierce to dowód na to, że owsianka jest doskonała nie tylko na śniadanie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Smażone kuleczki z cukinii
Znane warzywo podane w mniej znany sposób: w postaci małych panierowanych kuleczek z dodatkiem dwóch serów i cebuli.

Razowa pizza kresowa z pieczonymi warzywami i ziołowym pesto
Danie, które w prosty sposób łączy klasykę kuchni włoskiej i tradycyjne polskie smaki. Takiej pizzy trzeba spróbować!

Lody truskawkowe z bazylią
Niebanalne połączenie słodkiego smaku soczystych truskawek oraz aromatycznej bazylii w postaci pysznych lodowych kulek.