createyourhealth.pl

Kanapka kubańska • przepis • składniki • przygotowanie

Kanapka kubańska to prawdziwa uczta dla miłośników mięsa i wyrazistych smaków. Ten klasyczny przysmak łączy w sobie chrupiącą bagietkę z soczystą pieczenią wieprzową, szynką, serem, piklami i musztardą. To nie jest zwykła kanapka – naprawdę warto jej spróbować!

Kanapka kubańska

Kanapka kubańska to prawdziwa uczta dla miłośników mięsa i wyrazistych smaków. Ten klasyczny przysmak łączy w sobie chrupiącą bagietkę z soczystą pieczenią wieprzową, szynką, serem, piklami i musztardą. To nie jest zwykła kanapka – naprawdę warto jej spróbować!

Czas przygotowania
620 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mięso wieprzowe łopatka - 500 g
bulion mięsny - 120 ml
pomarańcza - 2 szt.
kolendra świeża - 3 gałązki
limonka - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 50 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
kumin - 0,5 łyżeczki
oregano suszone - 0,5 łyżeczki
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
sól - 1 łyżeczka
cukier - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
bagietka - 2 szt.
musztarda - 4 łyżki
szynka wędzona - 8 plastrów
ogórki kanapkowe - 8 szt.
ser ementaler - 8 plastrów
masło - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.BLENDUJEMY SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
Czosnek obieramy z łupiny i wrzucamy do miski. Wszystkie składniki na marynatę wkładamy do miski i blendujemy na gładką masę.
2.DODAJEMY SOK POMARAŃCZOWY:
Wyciskamy sok z pomarańczy i również dodajemy do miski z marynatą. Ponownie blendujemy.
3.MARYNUJEMY MIĘSO:
Mięso myjemy i osuszamy, a potem wkładamy je do naczynia żaroodpornego i polewamy je marynatą. Przewracamy mięso na drugą stronę i wsmarowujemy marynatę w mięso. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na 8 godzin. Co 1-2 godziny przewracamy mięso na drugą stronę. Na pół godziny przed końcem marynowania rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
4.PIECZEMY MIĘSO:
Do naczynia z mięsem dolewamy bulion i przykrywamy je. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy przez 1,5 godziny, przewracając co pół godziny na drugą stronę. Pod koniec pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę i pieczemy bez pokrywki (przez ok. 15 minut).
5.WYCIĄGAMY PIECZEŃ:
Gdy pieczeń się upiecze, wyciągamy ją z pieca i odkładamy na talerz. Powinna odpocząć przez jakieś 15 minut. Sos z pieczeni możemy zamrozić i użyć do innego obiadu.
6.KROIMY PIECZEŃ:
Gotową pieczeń kroimy na plastry, a potem każdy dzielimy na mniejsze porcje.
7.PRZYGOTOWUJEMY PIECZYWO:
Bagietki kroimy na pół, a potem przekrawamy je wzdłuż. Smarujemy je musztardą i układamy plaster sera.
8.DODAJEMY MIĘSNE DODATKI:
Na serze układamy kawałki pieczeni, a potem po 2 plastry szynki.
9.DODAJEMY SER I OGÓRKI:
Układamy na mięsnych dodatkach kolejny plaster sera i ogórki.
10.SKŁADAMY KANAPKI:
Przykrywamy kanapki drugą połową bagietki i przyciskamy je. Podsmażamy na patelni z odrobiną masła.
Kanapka kubańska

Czas przygotowania

620 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BLENDUJEMY SKŁADNIKI NA MARYNATĘ

Czosnek obieramy z łupiny i wrzucamy do miski. Wszystkie składniki na marynatę wkładamy do miski i blendujemy na gładką masę.

2

DODAJEMY SOK POMARAŃCZOWY

Wyciskamy sok z pomarańczy i również dodajemy do miski z marynatą. Ponownie blendujemy.

3

MARYNUJEMY MIĘSO

Mięso myjemy i osuszamy, a potem wkładamy je do naczynia żaroodpornego i polewamy je marynatą. Przewracamy mięso na drugą stronę i wsmarowujemy marynatę w mięso. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na 8 godzin. Co 1-2 godziny przewracamy mięso na drugą stronę. Na pół godziny przed końcem marynowania rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

4

PIECZEMY MIĘSO

Do naczynia z mięsem dolewamy bulion i przykrywamy je. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy przez 1,5 godziny, przewracając co pół godziny na drugą stronę. Pod koniec pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę i pieczemy bez pokrywki (przez ok. 15 minut).

5

WYCIĄGAMY PIECZEŃ

Gdy pieczeń się upiecze, wyciągamy ją z pieca i odkładamy na talerz. Powinna odpocząć przez jakieś 15 minut. Sos z pieczeni możemy zamrozić i użyć do innego obiadu.

6

KROIMY PIECZEŃ

Gotową pieczeń kroimy na plastry, a potem każdy dzielimy na mniejsze porcje.

7

PRZYGOTOWUJEMY PIECZYWO

Bagietki kroimy na pół, a potem przekrawamy je wzdłuż. Smarujemy je musztardą i układamy plaster sera.

8

DODAJEMY MIĘSNE DODATKI

Na serze układamy kawałki pieczeni, a potem po 2 plastry szynki.

9

DODAJEMY SER I OGÓRKI

Układamy na mięsnych dodatkach kolejny plaster sera i ogórki.

10

SKŁADAMY KANAPKI

Przykrywamy kanapki drugą połową bagietki i przyciskamy je. Podsmażamy na patelni z odrobiną masła.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4826,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1206,5 kcal

🥑

Tłuszcz

49,1 g

🌾

Węglowodany

76,2 g

🥬

Błonnik

4,7 g

💪

Białko

37 g

Podobne przepisy