createyourhealth.pl

Plastry kandyzowanych pomarańczy w czekoladzie deserowej • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny i prosty w przygotowaniu deser – kandyzowane pomarańcze w gorzkiej czekoladzie. Sprawdź, jak smakują!

Plastry kandyzowanych pomarańczy w czekoladzie deserowej

Pyszny i prosty w przygotowaniu deser – kandyzowane pomarańcze w gorzkiej czekoladzie. Sprawdź, jak smakują!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pomarańcza - 2 szt.
cukier - 200 g
czekolada deserowa >70% kakao - 100 g
sok z cytryny - 50 ml
woda - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE POMARAŃCZE KROIMY:
w plastry o grubości około 6-8 mm.
2.W RONDLU LUB:
na patelni zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny do momentu powstania syropu.
3.PLASTRY POMARAŃCZY GOTUJEMY:
w syropie na bardzo małym ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas przewracając plastry na drugą stronę.
4.NASTĘPNIE RONDEL LUB:
patelnię z pomarańczami zdejmujemy z ognia.
5.POMARAŃCZE POZOSTAWIAMY DO:
wystudzenia w garnku.
6.WYSTUDZONE PLASTRY POMARAŃCZY:
wyjmujemy z syropu, układamy je na metalowej kratce, aby odciekły.
7.W TYM CZASIE:
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
8.GDY PLASTRY WYSCHNĄ,:
przecinamy je na pół.
9.POŁÓWKI PLASTRÓW ZANURZAMY:
w rozpuszczonej czekoladzie i odstawiamy na bok aż czekolada stwardnieje.
Plastry kandyzowanych pomarańczy w czekoladzie deserowej

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE POMARAŃCZE KROIMY

w plastry o grubości około 6-8 mm.

2

W RONDLU LUB

na patelni zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny do momentu powstania syropu.

3

PLASTRY POMARAŃCZY GOTUJEMY

w syropie na bardzo małym ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas przewracając plastry na drugą stronę.

4

NASTĘPNIE RONDEL LUB

patelnię z pomarańczami zdejmujemy z ognia.

5

POMARAŃCZE POZOSTAWIAMY DO

wystudzenia w garnku.

6

WYSTUDZONE PLASTRY POMARAŃCZY

wyjmujemy z syropu, układamy je na metalowej kratce, aby odciekły.

7

W TYM CZASIE

czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

8

GDY PLASTRY WYSCHNĄ,

przecinamy je na pół.

9

POŁÓWKI PLASTRÓW ZANURZAMY

w rozpuszczonej czekoladzie i odstawiamy na bok aż czekolada stwardnieje.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1474,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

368,7 kcal

🥑

Tłuszcz

8,1 g

🌾

Węglowodany

72,2 g

🥬

Błonnik

1,7 g

💪

Białko

2,5 g

Podobne przepisy

Plastry kandyzowanych pomarańczy w czekoladzie deserowej - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl