createyourhealth.pl

Kanapka z lazurem i kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj połączenia gruszki z serem lazur! To doskonały dodatek do chrupiącej bagietki i soczystego kurczaka.

Kanapka z lazurem i kurczakiem

Spróbuj połączenia gruszki z serem lazur! To doskonały dodatek do chrupiącej bagietki i soczystego kurczaka.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

półbagietka - 1 szt.
ocet winny, biały - 100 ml
cukier - 50 g
gruszka - 1 szt.
jajko - 1 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
musztarda - 1 łyżeczka
ocet winny - 5 ml
olej słonecznikowy - 80 ml
kurczak filety z piersi - 1 szt.
rukola - 70 g
lazur błękitny - 100 g
sól - 1 szczypta
rozmaryn świeży - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SYROP GRUSZKOWY:
Gruszkę obieramy. Kroimy w plastry, a następnie w kostkę. Do garnka wlewamy ocet winny i wsypujemy cukier, dodajemy gałązkę rozmarynu. Gotujemy na małym ogniu – gdy zgęstnieje, dodajemy pokrojoną gruszkę. Gdy osiągnie konsystencję syropu, przekładamy do czystego, wyparzonego słoiczka.
2.UBIJAMY MAJONEZ:
Bagietkę przekrawamy na pół, polewamy oliwą i podpiekamy w rozgrzanym piekarniku. Rukolę miksujemy dokładnie z dodatkiem oleju. Do miski wbijamy jedno żółtko, dodajemy łyżeczkę musztardy i odrobinę octu winnego. Ubijamy, najlepiej trzepaczką. Cały czas ubijając, dodajemy zmiksowaną rukolę i dolewamy olej aż do uzyskania gęstej konsystencji.
3.MARYNUJEMY KURCZAKA:
Pierś kurczaka kroimy na plastry, przyprawiamy solą i białym pieprzem. Polewamy olejem, dodajemy posiekany rozmaryn i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron. Gdy mięso jest usmażone, na każdy kawałek kurczaka kładziemy plasterek sera lazur. Bagietkę smarujemy majonezem z rukoli, kładziemy kawałki kurczaka i na koniec syrop gruszkowy.
Kanapka z lazurem i kurczakiem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SYROP GRUSZKOWY

Gruszkę obieramy. Kroimy w plastry, a następnie w kostkę. Do garnka wlewamy ocet winny i wsypujemy cukier, dodajemy gałązkę rozmarynu. Gotujemy na małym ogniu – gdy zgęstnieje, dodajemy pokrojoną gruszkę. Gdy osiągnie konsystencję syropu, przekładamy do czystego, wyparzonego słoiczka.

2

UBIJAMY MAJONEZ

Bagietkę przekrawamy na pół, polewamy oliwą i podpiekamy w rozgrzanym piekarniku. Rukolę miksujemy dokładnie z dodatkiem oleju. Do miski wbijamy jedno żółtko, dodajemy łyżeczkę musztardy i odrobinę octu winnego. Ubijamy, najlepiej trzepaczką. Cały czas ubijając, dodajemy zmiksowaną rukolę i dolewamy olej aż do uzyskania gęstej konsystencji.

3

MARYNUJEMY KURCZAKA

Pierś kurczaka kroimy na plastry, przyprawiamy solą i białym pieprzem. Polewamy olejem, dodajemy posiekany rozmaryn i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron. Gdy mięso jest usmażone, na każdy kawałek kurczaka kładziemy plasterek sera lazur. Bagietkę smarujemy majonezem z rukoli, kładziemy kawałki kurczaka i na koniec syrop gruszkowy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2075,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1037,6 kcal

🥑

Tłuszcz

54,6 g

🌾

Węglowodany

78,7 g

🥬

Błonnik

6 g

💪

Białko

39,7 g

Podobne przepisy