Wegański tatar • przepis • składniki • przygotowanie
W pełni roślinna odsłona tej klasycznie mięsnej przystawki poleca się wszystkim, którzy nie boją się kulinarnych eksperymentów! Sprawdź, jak przygotować wegański tatar, wykorzystując przepis Kingi!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY WEGAŃSKIE MIĘSO
Wegańskie mięso przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie, rozdrabniając je łyżką. Dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z buraka. Dokładnie mieszamy. Przesmażone wegańskie mięso zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystudzenia.
KROIMY DODATKI
Szalotkę i ogórki kroimy w drobną kostkę, grzyby i kapary drobno siekamy.
PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKIE ŻÓŁTKO
Wegański majonez łączymy w miseczce z kurkumą. Mieszamy.
PODAJEMY TATAR (2 SPOSOBY)
Do wystudzonego wegańskiego mięsa dodajemy oliwę i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1503,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
250,6 kcal
Tłuszcz
13,6 g
Węglowodany
19,5 g
Błonnik
5,6 g
Białko
5,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kremowa grochówka z curry
Grochówkę znają wszyscy, ale ta ma wyjątkowo kremowy charakter, który przełamujemy wyrazistymi przyprawami! Sprawdź, jak smak grochu wspaniale komponuje się z curry i wędzoną papryką.

Meksykański hamburger
Drobiowy burger i pikantny jogurtowy sos ułożone między płatami chrupiącej tortilli. Łatwe, lekkie, pyszne!

Smoothie cytrusowo-jabłkowe
Orzeźwiające, lekko kwaskowe i pełne aromatycznych przypraw! Właśnie takie jest cytrusowo-jabłkowe smoothie wg tego przepisu Darii Ładochy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy
Makaronowe wstążki z jasnym warzywnym sosem i dodatkiem mięsa mielonego. Pyszna wariacja na temat kuchni włoskiej.

Ciasto na pizzę we włoskim stylu
Domowe ciasto na pizzę, które długo wyrasta, odwdzięczy się smakiem i jakością. Połącz je z prostymi dodatkami, by stworzyć wyborną kompozycję we włoskim stylu!

Łosoś i jajka pieczone w chlebie
To danie robi wrażenie! Chlebowa zapiekanka z jajkami i delikatną rybą zachwyci smakiem każdego, kto jej spróbuje. Pycha!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Omlet ze szpinakiem i szynką
Karol Okrasa serwuje przepis na udany poranek – omlet ze szpinakiem, szynką i kozim serem!

Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego
Przepis na pożywną zapiekankę z kaszą, nawiązujący do włoskiej lasagne. Klasyka Italii w smacznym polskim wydaniu!

Kabanosy w cieście
Kabanosy w cieście francuskim z sosem musztardowo-jogurtowym to pyszna przekąska, która nadaje się na każdą okazję.