createyourhealth.pl

Podlaskie całuski z jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie

Całusy można nie tylko dawać, ale też zjadać! Nie wierzycie? Przygotujcie koniecznie te kruche ciasteczka z jabłkiem. Idealnie będą się komponować z popołudniową kawą!

Podlaskie całuski z jabłkami

Całusy można nie tylko dawać, ale też zjadać! Nie wierzycie? Przygotujcie koniecznie te kruche ciasteczka z jabłkiem. Idealnie będą się komponować z popołudniową kawą!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 48
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 1 szt.
masło - 200 g
wanilia - 3 g
twaróg sernikowy mielony - 200 g
cukier puder - 2 łyżki
cukier trzcinowy - 2 łyżki
białko jaja kurzego - 1 szt.
mięta świeża - 2 g
mąka pszenna - 30 g
jabłko czerwone - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do misy robota kuchennego. Wyrabiamy chwilę, do momentu uzyskania jednolitej masy.
2.KROIMY JABŁKA:
Jabłka obieramy i kroimy w cząstki.
3.SKŁADAMY CIASTECZKA:
Ciasto dzielimy na 2 części. Na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy każdą część na grubość 3 mm.
4.PODAJEMY CIASTECZKA:
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem ciastka, których nie posypaliśmy wcześniej brązowym cukrem. Wszystkie ciasteczka przekładamy na talerz lub paterę do ciasta. Przed podaniem możemy je ozdobić listkami mięty.
Podlaskie całuski z jabłkami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 48

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do misy robota kuchennego. Wyrabiamy chwilę, do momentu uzyskania jednolitej masy.

2

KROIMY JABŁKA

Jabłka obieramy i kroimy w cząstki.

3

SKŁADAMY CIASTECZKA

Ciasto dzielimy na 2 części. Na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy każdą część na grubość 3 mm.

4

PODAJEMY CIASTECZKA

Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem ciastka, których nie posypaliśmy wcześniej brązowym cukrem. Wszystkie ciasteczka przekładamy na talerz lub paterę do ciasta. Przed podaniem możemy je ozdobić listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3356,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

279,7 kcal

🥑

Tłuszcz

15,3 g

🌾

Węglowodany

30,6 g

🥬

Błonnik

5,9 g

💪

Białko

5,9 g

Podobne przepisy