Klasyczna karpatka • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczna karpatka z domowym, waniliowym kremem budyniowo-maślanym to prawdziwie rozpływające się w ustach ciasto. Skorzystaj z tego przepisu i ciesz się jej wyjątkowym smakiem.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA PARZONEGO
Wodę, mleko i masło gotujemy z odrobiną soli. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy ze sobą i stopniowo wsypujemy je do gorącego płynu, cały czas mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie przekładamy je do miski, aby ostygło.
DODAJEMY JAJKA DO CIASTA PARZONEGO
Przestudzone ciasto przekładamy do misy robota kuchennego i dodajemy po jednym jajku – kolejne dodajemy dopiero, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z ciastem. Gotowe ciasto powinno przypominać gęsty budyń.
PIECZEMY CIASTO
Gotowe ciasto wkładamy po połowie na każdą blachę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto pieczemy na złotobrązowy kolor, przez ok. 20-25 minut w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu, rozgrzanym do temp. 200°C. Gotowe ciasto studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ KREMU
Mleko gotujemy w szerokim rondlu (o średnicy ok. 20 cm). Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy skrobię kukurydzianą i mąkę pszenną i mieszamy, aż powstanie gęsta masa.
PRZYGOTOWUJEMY I STUDZIMY KREM
Do masy z żółtek wlewamy odrobinę gorącego mleka, energicznie ją mieszając i uważając, aby żółtka się nie ścięły. Następnie dolewamy jeszcze trochę mleka, cały czas mieszając, i tak przygotowaną masę przelewamy do garnka z mlekiem. Krem cały czas mieszamy, podgrzewając go na niewielkim ogniu, aż zgęstnieje. Tak przygotowany przekładamy do sporej miski i studzimy, przykryty folią spożywczą tak, aby na całej powierzchni dotykała ona kremu – zapobiegnie to powstaniu kożucha.
ŁĄCZYMY KREM BUDYNIOWY Z MASŁEM
Masło ubijamy na puszystą, białą masę. Następnie, cały czas ubijając, po jednej łyżce dodajemy krem budyniowy.
SKŁADAMY I DEKORUJEMY KARPATKĘ
Na jeden blat ciasta nakładamy krem, wyrównujemy go i przykrywamy drugim blatem. Gotową karpatkę chłodzimy przez min. 2 godziny, a najlepiej przez całą noc w lodówce. Bezpośrednio przed podaniem oprószamy ciasto cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4896,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
306 kcal
Tłuszcz
21,5 g
Węglowodany
22 g
Błonnik
0 g
Białko
6,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Korzenny sernik baskijski
Świąteczny posiłek nie jest kompletny bez kawałka słodkiego ciasta. Korzenny sernik baskijski to idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia, która łączy w sobie tradycję z sezonowym twistem.

Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek
Słodkie migdały w karmelu i sól morska – skandynawskie połączenie smaków, które sprawdzi się również na Twoim stole.

Puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką: puszyste, miękkie i idealnie słodkie. Dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz je bez dużego nakładu pracy i w świetnym tempie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Drożdżowe racuchy z rabarbarem
Szukasz ciekawego pomysłu na śniadanie? Zamień owsiankę i kanapki na pyszne racuchy z rabarbarem! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła!

Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem
Sycące, szwedzkie klopsiki z pysznym, kremowym sosem śmietanowym – tym razem w wersji wegańskiej! Wykorzystaj ten prosty przepis, by przygotować obiad dla całej rodziny.

Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
Przekonaj się, jak w Bretanii przygotowuje się zapiekankę ze śledziem w roli głównej.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
Karol zachwyci Cię pasztetem z jelenia z żurawinami, kaszą i grzybami! Poznaj przepis na kompozycję doskonałą!

Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
Idealny deser na początek jesieni, czyli pachnące cynamonem i wanilią tartaletki nadziewane twarożkiem i prażonymi jabłkami. Przygotuj je i przekonaj się, jak wspaniale smakują!

Wianki z orzechami i polewą
Przygotuj okrągłe ciasteczka z polewą pomarańczową i mnóstwem orzechów włoskich!