createyourhealth.pl

Wysokobiałkowe bułki z serkiem wiejskim • przepis • składniki • przygotowanie

Przepyszne domowe bułki, które dzięki dodatkowi serka wiejskiego zawierają dodatkową porcję białka. Przygotuj je i przekonaj się, jak świetnie smakują!

Wysokobiałkowe bułki z serkiem wiejskim

Przepyszne domowe bułki, które dzięki dodatkowi serka wiejskiego zawierają dodatkową porcję białka. Przygotuj je i przekonaj się, jak świetnie smakują!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
łatwy

Składniki

serek wiejski - 400 g
jajko - 3 szt.
mąka owsiana - 250 g
razowa mąka orkiszowa - 100 g
siemię lniane, całe - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sezam biały - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Serek wiejski i jajka dodajemy do misy termorobota i miksujemy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 8 sekund / obroty: 6. Następnie wsypujemy obie mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia oraz sól  i wlewamy oliwę. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto, wykorzystując program„ugniatanie” / ciasto miękkie / czas: 2 minuty.
2.FORMUJEMY BUŁKI:
Z gotowego ciasta w zwilżonych dłoniach formujemy 9 bułek, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy sezamem.
3.PIECZEMY BUŁKI:
Bułki pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 210°C.
Wysokobiałkowe bułki z serkiem wiejskim

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 9

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Serek wiejski i jajka dodajemy do misy termorobota i miksujemy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 8 sekund / obroty: 6. Następnie wsypujemy obie mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia oraz sól  i wlewamy oliwę. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto, wykorzystując program„ugniatanie” / ciasto miękkie / czas: 2 minuty.

2

FORMUJEMY BUŁKI

Z gotowego ciasta w zwilżonych dłoniach formujemy 9 bułek, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy sezamem.

3

PIECZEMY BUŁKI

Bułki pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 210°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2169,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

241,1 kcal

🥑

Tłuszcz

8,3 g

🌾

Węglowodany

28,1 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

13,1 g

Podobne przepisy