createyourhealth.pl

Knedle z białym serem • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli lubisz obiady na słodko, ten na pewno przypadnie Ci do gustu! Przygotuj knedle z białym serem i słodką okrasą orzechową!

Knedle z białym serem

Jeśli lubisz obiady na słodko, ten na pewno przypadnie Ci do gustu! Przygotuj knedle z białym serem i słodką okrasą orzechową!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 2 łyżki
masło - 100 g
orzech laskowy - 80 g
mąka ziemniaczana - 50 g
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 100 g
cukier puder - 20 g
jajko - 2 szt.
ser twaróg półtłusty - 350 g
wanilia - 3 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY CIASTO:
Twaróg mielemy. Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i mieszamy. Dodajemy twaróg i jajko. Wyrabiamy ciasto, jeśli będzie zbyt klejące, dodajemy więcej mąki.
2.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE:
Twaróg mielemy i przekładamy do miski. Dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i dokładnie rozcieramy. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier puder i dokładnie mieszamy.
3.FORMUJEMY KNEDLE:
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Wycinamy koła o średnicy około 6 cm. Na środek każdego koła nakładamy łyżeczkę nadzienia. Zwijamy, formując kulkę. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 4 minuty.
4.PRZYGOTOWUJEMY ORZECHOWĄ OKRASĘ:
Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy cukier, a po chwili zmielone orzechy. Podsmażamy, aż orzechy uzyskają złoty kolor, uważając, by ich nie spalić. Knedle podajemy polane orzechową okrasą.
Knedle z białym serem

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY CIASTO

Twaróg mielemy. Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i mieszamy. Dodajemy twaróg i jajko. Wyrabiamy ciasto, jeśli będzie zbyt klejące, dodajemy więcej mąki.

2

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Twaróg mielemy i przekładamy do miski. Dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i dokładnie rozcieramy. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier puder i dokładnie mieszamy.

3

FORMUJEMY KNEDLE

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Wycinamy koła o średnicy około 6 cm. Na środek każdego koła nakładamy łyżeczkę nadzienia. Zwijamy, formując kulkę. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 4 minuty.

4

PRZYGOTOWUJEMY ORZECHOWĄ OKRASĘ

Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy cukier, a po chwili zmielone orzechy. Podsmażamy, aż orzechy uzyskają złoty kolor, uważając, by ich nie spalić. Knedle podajemy polane orzechową okrasą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2609,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

652,3 kcal

🥑

Tłuszcz

43,4 g

🌾

Węglowodany

49,6 g

🥬

Błonnik

25,3 g

💪

Białko

25,3 g

Podobne przepisy