createyourhealth.pl

Kołocz śląski • przepis • składniki • przygotowanie

Kołocz to tradycyjna propozycja prosto ze Śląska. Podczas uroczystości weselnych symbolizuje obfitość. W Twojej kuchni z pewnością będzie obfitością smaku i radości, którą niesie ze sobą jedzenie tego pysznego ciasta!

Kołocz śląski

Kołocz to tradycyjna propozycja prosto ze Śląska. Podczas uroczystości weselnych symbolizuje obfitość. W Twojej kuchni z pewnością będzie obfitością smaku i radości, którą niesie ze sobą jedzenie tego pysznego ciasta!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mleko - 200 ml
sól - 1 szczypta
drożdże świeże - 30 g
cukier puder - 150 g
mąka pszenna - 500 g
budyń waniliowy - 40 g
cukier - 8 łyżek
cytryna - 1 szt.
jajko - 4 szt.
masło - 50 g
rodzynki - 100 g
twaróg sernikowy mielony - 1,5 kg

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN:
Drożdże kruszymy do miski i zalewamy mlekiem. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ:
Mąkę przesypujemy przez sitko do miski. Dodajemy masło, cukier puder, żółtko i szczyptę soli. Całość ucieramy i wyrabiamy dłońmi, aż ciasto zacznie łączyć się w grudki przypominające kruszonkę.
3.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Mąkę wsypujemy do misy robota kuchennego. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasta oraz przygotowany wcześniej rozczyn. Całość miksujemy na gładką, jednolitą masę. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
4.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ:
Do misy robota kuchennego przekładamy twaróg. Dodajemy budyń waniliowy w proszku.
5.WAŁKUJEMY CIASTO:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką. Staramy się uzyskać placki o grubości ok. 3 mm. Z placków wykrawamy prostokąty o wymiarach dna blachy do pieczenia.
6.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DO PIECZENIA:
Pierwszy blat ciasta układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Na wierzch przelewamy masę serową. Na masę wykładamy drugi blat ciasta i znów delikatnie robimy dziurki w cieście za pomocą widelca.
7.PIECZEMY KOŁOCZ ŚLĄSKI:
Ciasto pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg).
Kołocz śląski

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

Drożdże kruszymy do miski i zalewamy mlekiem. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

Mąkę przesypujemy przez sitko do miski. Dodajemy masło, cukier puder, żółtko i szczyptę soli. Całość ucieramy i wyrabiamy dłońmi, aż ciasto zacznie łączyć się w grudki przypominające kruszonkę.

3

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę wsypujemy do misy robota kuchennego. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasta oraz przygotowany wcześniej rozczyn. Całość miksujemy na gładką, jednolitą masę. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

4

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Do misy robota kuchennego przekładamy twaróg. Dodajemy budyń waniliowy w proszku.

5

WAŁKUJEMY CIASTO

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką. Staramy się uzyskać placki o grubości ok. 3 mm. Z placków wykrawamy prostokąty o wymiarach dna blachy do pieczenia.

6

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DO PIECZENIA

Pierwszy blat ciasta układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Na wierzch przelewamy masę serową. Na masę wykładamy drugi blat ciasta i znów delikatnie robimy dziurki w cieście za pomocą widelca.

7

PIECZEMY KOŁOCZ ŚLĄSKI

Ciasto pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6879,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

859,9 kcal

🥑

Tłuszcz

37,7 g

🌾

Węglowodany

114,8 g

🥬

Błonnik

17,7 g

💪

Białko

17,7 g

Podobne przepisy