createyourhealth.pl

Rolada bezowa z musem truskawkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Najlepszy deser na lato! Puszysty owocowo-śmietankowy mus owinięty w lekką bezę stanie się hitem Twojego domu!

Rolada bezowa z musem truskawkowym

Najlepszy deser na lato! Puszysty owocowo-śmietankowy mus owinięty w lekką bezę stanie się hitem Twojego domu!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 280 g
cukier puder - 150 g
jajko - 5 szt.
mąka ziemniaczana - 2,5 łyżeczki
sok z cytryny - 25 ml
truskawka - 70 g
woda - 50 ml
żelatyna - 18 g
truskawki mrożone - 400 g
śmietana 30% - 750 ml

Instrukcje przygotowania

1.BEZA BIAŁKA O:
temperaturze pokojowej ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę.
2.CUKIER MIESZAMY Z:
mąką ziemniaczaną.
3.DO LEKKO UBITYCH:
białek dodajemy stopniowo cukier wymieszany z mąką.
4.BIAŁKA UBIJAMY DO:
momentu, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi się świecąca.
5.NA BLASZCE WYŁOŻONEJ:
papierem do pieczenia rozsmarowujemy ubitą pianę (zostawiamy 1 cm odstępu od brzegów papieru).
6.PIECZEMY W PIEKARNIKU:
nastawionym na 150°C przez 20-25 minut.
7.MUS MROŻONE TRUSKAWKI:
i cukier puder wrzucamy do miski.
8.W OSOBNEJ MISECZCE:
rozpuszczamy żelatynę w wodzie.
9.TRUSKAWKI I CUKIER:
puder miksujemy, dodajemy do nich kilka kropli soku z cytryny.
10.NAPĘCZNIAŁĄ ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY:
w mikrofali.
11.DO ŻELATYNY DODAJEMY:
odrobinę musu w celu wyrównania temperatury.
12.NASTĘPNIE ŻELATYNĘ ŁĄCZYMY:
z truskawkami.
13.ŚMIETANKĘ UBIJAMY ZA:
pomocą miksera (część ubitej śmietanki, ok. 100 G, WSTAWIAMY: do lodówki − będzie nam potrzebna do dekoracji).
14.MUS TRUSKAWKOWY ŁĄCZYMY:
z ubitą śmietanką.
15.ODSTAWIAMY NA CHWILĘ:
do lodówki.
16.OSTUDZONĄ BEZĘ PRZEKŁADAMY:
na pergamin (górą do dołu). Z ROLADY ZDEJMUJEMY: papier.
17.MUS TRUSKAWKOWY ROZKŁADAMY:
na całej powierzchni rolady.
18.ZA POMOCĄ PERGAMINU:
leżącego pod spodem zwijamy roladę i wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę. ROLADĘ POSYPUJEMY CUKREM: pudrem.
19.POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ UBITEJ:
śmietany przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią roladę.
20.NA ROLADZIE UKŁADAMY:
świeże truskawki.
Rolada bezowa z musem truskawkowym

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BEZA BIAŁKA O

temperaturze pokojowej ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę.

2

CUKIER MIESZAMY Z

mąką ziemniaczaną.

3

DO LEKKO UBITYCH

białek dodajemy stopniowo cukier wymieszany z mąką.

4

BIAŁKA UBIJAMY DO

momentu, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi się świecąca.

5

NA BLASZCE WYŁOŻONEJ

papierem do pieczenia rozsmarowujemy ubitą pianę (zostawiamy 1 cm odstępu od brzegów papieru).

6

PIECZEMY W PIEKARNIKU

nastawionym na 150°C przez 20-25 minut.

7

MUS MROŻONE TRUSKAWKI

i cukier puder wrzucamy do miski.

8

W OSOBNEJ MISECZCE

rozpuszczamy żelatynę w wodzie.

9

TRUSKAWKI I CUKIER

puder miksujemy, dodajemy do nich kilka kropli soku z cytryny.

10

NAPĘCZNIAŁĄ ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY

w mikrofali.

11

DO ŻELATYNY DODAJEMY

odrobinę musu w celu wyrównania temperatury.

12

NASTĘPNIE ŻELATYNĘ ŁĄCZYMY

z truskawkami.

13

ŚMIETANKĘ UBIJAMY ZA

pomocą miksera (część ubitej śmietanki, ok. 100 G, WSTAWIAMY: do lodówki − będzie nam potrzebna do dekoracji).

14

MUS TRUSKAWKOWY ŁĄCZYMY

z ubitą śmietanką.

15

ODSTAWIAMY NA CHWILĘ

do lodówki.

16

OSTUDZONĄ BEZĘ PRZEKŁADAMY

na pergamin (górą do dołu). Z ROLADY ZDEJMUJEMY: papier.

17

MUS TRUSKAWKOWY ROZKŁADAMY

na całej powierzchni rolady.

18

ZA POMOCĄ PERGAMINU

leżącego pod spodem zwijamy roladę i wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę. ROLADĘ POSYPUJEMY CUKREM: pudrem.

19

POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ UBITEJ

śmietany przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią roladę.

20

NA ROLADZIE UKŁADAMY

świeże truskawki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3762,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

470,3 kcal

🥑

Tłuszcz

21,8 g

🌾

Węglowodany

63,7 g

🥬

Błonnik

7,7 g

💪

Białko

7,7 g

Podobne przepisy