Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną • przepis • składniki • przygotowanie
Połączenie warzyw i aromatycznych przypraw, które razem tworzą smakowite danie. Wypróbuj ten przepis i przygotuj pyszny obiad dla całej rodziny.

Czas przygotowania
52 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZANIE ŚMIETANY
Śmietanę z sokiem z cytryny, 1 szczyptą soli i 1 szczyptą pieprzu mieszać (z zatkniętą miarką)20 sekund/prędkość 3. Przełożyć do innego naczynia. Opłukać pojemnik miksujący.
KROJENIE PAPRYKI, ZIMNIAKÓW I FASOLI
Strąki papryki podzielić na ćwiartki, usunąć pestki, umyć w środku i z wierzchu, pokroić na nieduże kawałki. Ziemniaki obrać i umyć, fasolę oczyścić i umyć. Oba składniki pokroić na nieduże kawałki.
KROJENIE PORA
Por oczyścić, umyć, przekroić wzdłuż i pokroić na małe kawałki.
KROJENIE CEBULI I CHILI
Cebulę obrać i pokroić na ósemki. Strąk chili umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, umyć.
ROZDRABNIANIE CEBULI I CHILI
Cebulę i chili włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką)6 sekund/prędkość 8. Kawałki zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
DODAWANIE MIĘSA
Dodać oliwę z oliwek i 1 szczyptę cukru, następnie dusić wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszyprogram przypiekanie/4 minuty/110°C. Dodać mięso mielone i por, zrumieniać (z zatkniętą miarką), ustawiwszyprogram przypiekanie/6 minut/120°C.
GOTOWANIE CAŁOŚCI
Przesiać mąkę do pojemnika. Dodać także paprykę, ziemniaki, fasolę, pomidory, gorący bulion warzywny, ser topiony, zioła, paprykę w proszku, gałkę muszkatołową, 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu, po czym gotować wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/22 minuty/prędkość 1/100°C.
DOPRAWIANIE SOLĄ I PIEPRZEM
Ponownie doprawić całość do smaku solą i pieprzem, mieszać wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/20 sekund/prędkość 2. Podawać potrawę na głębokich talerzach udekorowaną kleksem śmietany doprawionej cytryną.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2796,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
699,2 kcal
Tłuszcz
42,5 g
Węglowodany
45,5 g
Błonnik
36,9 g
Białko
36,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
Szukasz pomysłu na obiad? Poznaj przepis na zapiekankę z amarantusem, tuńczykiem i pomidorami!

Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
Sos śmietanowy to idealny dodatek, który potrafi odmienić oblicze każdego dania, tworząc z niego istną ucztę smaków i aromatów. Kremowa konsystencja i delikatny smak czynią go świetnym dodatkiem do mięs, ryb, makaronów i warzyw. Przygotuj wraz z nami pyszny sos śmietanowy!

Chrupiący owsiany kurczak
Udka w chrupiącej panierce i sałatka ze świeżych warzyw to przepis na pyszny fast food w zdrowym i lekkim wydaniu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Owocowy Pie
Słodki placek z jabłkami, brzoskwiniami i pomarańczami – przebój kuchni amerykańskiej w lekko odmienionym wydaniu.

Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
Idealny dodatek do ciast, deserów i pieczywa. Przechowywany w domowej spiżarni przypomni o ciepłych, słonecznych dniach.

Jabłka grójeckie pod jaglaną kruszonką
Paweł Małecki przygotował deser idealny na walentynki! Jabłka pod kruszonką z dodatkiem płatków jaglanych i orzechów włoskich zachwycą każdego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie ciasteczka marchewkowe z kremem
Roślinne i idealne na śniadanie lub przekąskę! Ciasteczka marchewkowe wg przepisu Kingi zachwycą Cię kremowym nadzieniem.

Pizza pepperoni
Dużo pepperoni i dużo sera! Ten przepis zdecydowanie powinien zajmować pierwsze miejsce na liście najlepszych pizz świata. Ostry smak kiełbasy miesza się tutaj z cudowną słodyczą pomidorów. Musisz spróbować!

Faszerowana pierś kurczaka z ziemniaczkami dauphine
Zainspiruj się tradycyjną kuchnią francuską! Wyczaruj w swojej kuchni pyszne faszerowane piersi kurczaka z nietypowymi ziemniaczkami dauphine.