createyourhealth.pl

Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną • przepis • składniki • przygotowanie

Połączenie warzyw i aromatycznych przypraw, które razem tworzą smakowite danie. Wypróbuj ten przepis i przygotuj pyszny obiad dla całej rodziny.

Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną

Połączenie warzyw i aromatycznych przypraw, które razem tworzą smakowite danie. Wypróbuj ten przepis i przygotuj pyszny obiad dla całej rodziny.

Czas przygotowania
52 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 0,5 szt.
cukier - 1 szczypta
papryka czerwona - 1 szt.
fasola szparagowa - 150 g
gałka muszkatołowa - 0,5 łyżeczki
bulion warzywny - 300 ml
papryczka chili czerwona - 1 szt.
mąka pszenna - 1 łyżka
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 600 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pieprz czarny - 0,75 łyżeczki
pomidory krojone z puszki - 400 g
por - 100 g
serek topiony - 50 g
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 12,5 ml
sól - 1,5 łyżeczki
zioła prowansalskie - 1 łyżka
śmietana 22% - 150 g
ziemniak - 400 g
papryka żółta - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MIESZANIE ŚMIETANY:
Śmietanę z sokiem z cytryny, 1 szczyptą soli i 1 szczyptą pieprzu mieszać (z zatkniętą miarką)20 sekund/prędkość 3. Przełożyć do innego naczynia. Opłukać pojemnik miksujący.
2.KROJENIE PAPRYKI, ZIMNIAKÓW I FASOLI:
Strąki papryki podzielić na ćwiartki, usunąć pestki, umyć w środku i z wierzchu, pokroić na nieduże kawałki. Ziemniaki obrać i umyć, fasolę oczyścić i umyć. Oba składniki pokroić na nieduże kawałki.
3.KROJENIE PORA:
Por oczyścić, umyć, przekroić wzdłuż i pokroić na małe kawałki.
4.KROJENIE CEBULI I CHILI:
Cebulę obrać i pokroić na ósemki. Strąk chili umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, umyć.
5.ROZDRABNIANIE CEBULI I CHILI:
Cebulę i chili włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką)6 sekund/prędkość 8. Kawałki zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
6.DODAWANIE MIĘSA:
Dodać oliwę z oliwek i 1 szczyptę cukru, następnie dusić wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszyprogram przypiekanie/4 minuty/110°C. Dodać mięso mielone i por, zrumieniać (z zatkniętą miarką), ustawiwszyprogram przypiekanie/6 minut/120°C.
7.GOTOWANIE CAŁOŚCI:
Przesiać mąkę do pojemnika. Dodać także paprykę, ziemniaki, fasolę, pomidory, gorący bulion warzywny, ser topiony, zioła, paprykę w proszku, gałkę muszkatołową, 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu, po czym gotować wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/22 minuty/prędkość 1/100°C.
8.DOPRAWIANIE SOLĄ I PIEPRZEM:
Ponownie doprawić całość do smaku solą i pieprzem, mieszać wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/20 sekund/prędkość 2. Podawać potrawę na głębokich talerzach udekorowaną kleksem śmietany doprawionej cytryną.
Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną

Czas przygotowania

52 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZANIE ŚMIETANY

Śmietanę z sokiem z cytryny, 1 szczyptą soli i 1 szczyptą pieprzu mieszać (z zatkniętą miarką)20 sekund/prędkość 3. Przełożyć do innego naczynia. Opłukać pojemnik miksujący.

2

KROJENIE PAPRYKI, ZIMNIAKÓW I FASOLI

Strąki papryki podzielić na ćwiartki, usunąć pestki, umyć w środku i z wierzchu, pokroić na nieduże kawałki. Ziemniaki obrać i umyć, fasolę oczyścić i umyć. Oba składniki pokroić na nieduże kawałki.

3

KROJENIE PORA

Por oczyścić, umyć, przekroić wzdłuż i pokroić na małe kawałki.

4

KROJENIE CEBULI I CHILI

Cebulę obrać i pokroić na ósemki. Strąk chili umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, umyć.

5

ROZDRABNIANIE CEBULI I CHILI

Cebulę i chili włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką)6 sekund/prędkość 8. Kawałki zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.

6

DODAWANIE MIĘSA

Dodać oliwę z oliwek i 1 szczyptę cukru, następnie dusić wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszyprogram przypiekanie/4 minuty/110°C. Dodać mięso mielone i por, zrumieniać (z zatkniętą miarką), ustawiwszyprogram przypiekanie/6 minut/120°C.

7

GOTOWANIE CAŁOŚCI

Przesiać mąkę do pojemnika. Dodać także paprykę, ziemniaki, fasolę, pomidory, gorący bulion warzywny, ser topiony, zioła, paprykę w proszku, gałkę muszkatołową, 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu, po czym gotować wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/22 minuty/prędkość 1/100°C.

8

DOPRAWIANIE SOLĄ I PIEPRZEM

Ponownie doprawić całość do smaku solą i pieprzem, mieszać wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/20 sekund/prędkość 2. Podawać potrawę na głębokich talerzach udekorowaną kleksem śmietany doprawionej cytryną.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2796,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

699,2 kcal

🥑

Tłuszcz

42,5 g

🌾

Węglowodany

45,5 g

🥬

Błonnik

36,9 g

💪

Białko

36,9 g

Podobne przepisy