createyourhealth.pl

Ciasto francuskie z budyniem • przepis • składniki • przygotowanie

Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami to przepyszny deser, który łączy w sobie chrupkość ciasta ze słodką soczystością i pysznym kremem. Domowe ciasteczka wypełnione budyniem i jabłkami są nie tylko smaczne, ale także łatwe do przygotowania. Dzięki temu idealnie nadają się na różne okazje, od codziennych podwieczorków po eleganckie przyjęcia. Jak je zrobić? Sprawdźcie sami!

Ciasto francuskie z budyniem

Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami to przepyszny deser, który łączy w sobie chrupkość ciasta ze słodką soczystością i pysznym kremem. Domowe ciasteczka wypełnione budyniem i jabłkami są nie tylko smaczne, ale także łatwe do przygotowania. Dzięki temu idealnie nadają się na różne okazje, od codziennych podwieczorków po eleganckie przyjęcia. Jak je zrobić? Sprawdźcie sami!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasto francuskie - 1 płat
mleko 3,2% - 250 ml
budyń waniliowy - 25 g
cukier - 30 g
jabłko - 2 szt.
cytryna - 0,5 szt.
jajko - 1 szt.
cukier puder - 40 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY BUDYŃ:
Do rondelka wlewamy 200 ml mleka i zagotowujemy je wraz z łyżką cukru. W kubku mieszamy pozostałe mleko z budyniem, a potem stopniowo dodajemy zawartość kubka do rondelka. Cały czas mieszamy budyń trzepaczką, aby się nie przypalił. Odstawiamy na bok.
2.PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA:
Jabłka myjemy, obieramy i wykrawamy z nich gniazda nasienne. Kroimy je w małą kostkę. Myjemy i wycieramy rondelek, a następnie wrzucamy do niego jabłka. Ustawiamy na kuchence i zaczynamy podgrzewać. Dodajemy łyżkę cukru i mieszamy. Wyciskamy sok z połowy cytryny i ponownie mieszamy. Jabłka prażymy do miękkości. Odstawiamy na bok.
3.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Ciasto francuskie składamy na pół i przekrawamy wzdłuż długiego boku. Tniemy na 4 prostokąty.
4.NADZIEWAMY CIASTKA:
Na jednej stronie układamy łyżkę budyniu i dodajemy jabłka, a potem przykrywamy nadzienie drugą częścią ciasta, tak aby zakryć nadzienie. Zlepiamy ze sobą wszystkie boki. Czynność powtarzamy z resztą ciasta.
5.SMARUJEMY CIASTKA JAJKIEM:
Jajko rozbijamy do miseczki i mieszamy je. Każde ciasteczko smarujemy rozbełtanym jajkiem. Na sam koniec robimy na ciastkach po 3 nacięcia (poziome).
6.PIECZEMY CIASTKA:
Układamy papier na blasze do pieczenia, a potem przekładamy na nią ciastka. Pieczemy przez 20 minut z funkcją grzania góra-dół.
7.OZDABIAMY CIASTKA:
Ciastka wyciągamy z pieca i studzimy. Przestudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem i zjadamy ze smakiem.
Ciasto francuskie z budyniem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY BUDYŃ

Do rondelka wlewamy 200 ml mleka i zagotowujemy je wraz z łyżką cukru. W kubku mieszamy pozostałe mleko z budyniem, a potem stopniowo dodajemy zawartość kubka do rondelka. Cały czas mieszamy budyń trzepaczką, aby się nie przypalił. Odstawiamy na bok.

2

PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA

Jabłka myjemy, obieramy i wykrawamy z nich gniazda nasienne. Kroimy je w małą kostkę. Myjemy i wycieramy rondelek, a następnie wrzucamy do niego jabłka. Ustawiamy na kuchence i zaczynamy podgrzewać. Dodajemy łyżkę cukru i mieszamy. Wyciskamy sok z połowy cytryny i ponownie mieszamy. Jabłka prażymy do miękkości. Odstawiamy na bok.

3

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Ciasto francuskie składamy na pół i przekrawamy wzdłuż długiego boku. Tniemy na 4 prostokąty.

4

NADZIEWAMY CIASTKA

Na jednej stronie układamy łyżkę budyniu i dodajemy jabłka, a potem przykrywamy nadzienie drugą częścią ciasta, tak aby zakryć nadzienie. Zlepiamy ze sobą wszystkie boki. Czynność powtarzamy z resztą ciasta.

5

SMARUJEMY CIASTKA JAJKIEM

Jajko rozbijamy do miseczki i mieszamy je. Każde ciasteczko smarujemy rozbełtanym jajkiem. Na sam koniec robimy na ciastkach po 3 nacięcia (poziome).

6

PIECZEMY CIASTKA

Układamy papier na blasze do pieczenia, a potem przekładamy na nią ciastka. Pieczemy przez 20 minut z funkcją grzania góra-dół.

7

OZDABIAMY CIASTKA

Ciastka wyciągamy z pieca i studzimy. Przestudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem i zjadamy ze smakiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1162,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

290,6 kcal

🥑

Tłuszcz

9,1 g

🌾

Węglowodany

44,6 g

🥬

Błonnik

2,2 g

💪

Białko

5 g

Podobne przepisy