Sałatka z łososiem wędzonym na zimno • przepis • składniki • przygotowanie
Sałatka z wędzonym na zimno łososiem naszego autorstwa to prawdziwa uczta smaków. Kluczowym składnikiem są tu kapary, które podkreślają głęboki smak łososia. Do tego świeże warzywa, chrupiąca sałata i aromatyczny dressing sprawiają, że całość staje się lekkim, ale jednocześnie sycącym daniem. Poznaj nasz sposób na sałatkę z łososiem!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MYJEMY SAŁATY
Wyciągamy sałaty z opakowania i wkładamy je do durszlaka. Lekko płuczemy zimną wodą i osuszamy, a potem przesypujemy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY ŁOSOSIA
Łososia dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie.
KROIMY WARZYWA
Cebulę obieramy z łupiny i przekrajamy na pół, a potem kroimy w plastry. Wrzucamy do miski. Ogórka myjemy i osuszamy. Przekrajamy go wzdłuż, a potem również kroimy w plastry. Dodajemy do miski.
DODAJEMY KAPARY
Posypujemy sałatkę kaparami i wszystko mieszamy.
WYCISKAMY SOK Z CYTRYNY
Cytrynę sparzamy, kroimy na pół i z jednej połowy wyciskamy sok wprost do kubka. Drugą połowę kroimy w plasterki i zostawiamy do dekoracji.
DODAJEMY OLIWĘ
Wlewamy oliwę do kubka i wszystko energetycznie mieszamy.
DODAJEMY PRZYPRAWY
Dodajemy wszystkie przyprawy i ponownie mieszamy sos.
POLEWAMY SOSEM SAŁATKĘ
Polewamy sałatkę sosem i wszystko delikatnie mieszamy, aby sos pokrył równomiernie wszystkie składniki.
OZDABIAMY SAŁATKĘ
Dekorujemy sałatkę cytryną. Gotową sałatkę podajemy ze świeżym pieczywem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
279,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
93,3 kcal
Tłuszcz
3,4 g
Węglowodany
13,4 g
Błonnik
4,2 g
Białko
9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Francuskie brioche z czekoladą
Popularne w kuchni francuskiej bułeczki z ciasta drożdżowego wzbogacone kawałkami czekolady. Idealne na śniadanie!

Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
Wyśmienite desery nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego przygotujesz w mgnieniu oka!

Chleb brioche z musem figowym
Klasyka francuskich wypieków – drożdżowy chlebek brioche podany z musem figowym. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Penne w kremowym sosie z szynką parmeńską
Makaron penne w kremowym sosie z suszonymi pomidorami. Podany z szynką parmeńską i aromatycznym parmezanem zachwyca smakiem.

Panini z mortadelą i mascarpone
Bataty to świetne warzywo do faszerowania. Tym razem wypróbuj batatów wypełnionych pulled porkiem. Nie pożałujesz!

Ekspresowe congee
Skuś się na to wyjątkowe śniadanie w stylu azjatyckim, czyli congee, które dzięki wsparciu termorobota MC Smart przygotujesz w naprawdę ekspresowym tempie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dżem z boczku
Choć jest nieco słodka, to wcale nie jest zrobiona z owoców! Sprawdź, jak przygotować konfiturę z boczku, i wykorzystaj ją do przekąsek, ryb i dań w stylu amerykańskim!

Sernik na jogurcie sojowym
Jogurt sojowy jest idealnym zamiennikiem serka śmietankowego w wypiekach. Kluczem do sukcesu jest leżakowanie jogurtu na sitku przez noc, więc pamiętaj, aby rozpocząć przygotowania dzień przed planowanym zjedzeniem tego fantastycznego sernika.

Przekąski na imprezę
Jeśli szykujesz imprezę, koniecznie wypróbuj 3 rodzaje przekąsek DG!