createyourhealth.pl

Kopytka z kasztanami i grzybami • przepis • składniki • przygotowanie

Jak wykorzystać kasztany? Sięgnij po przepis Karola na kopytka z prawdziwkami w sosie kasztanowym i połącz domowe smaki z tym wyjątkowym, jesiennym składnikiem!

Kopytka z kasztanami i grzybami

Jak wykorzystać kasztany? Sięgnij po przepis Karola na kopytka z prawdziwkami w sosie kasztanowym i połącz domowe smaki z tym wyjątkowym, jesiennym składnikiem!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 1 szt.
ziemniak - 500 g
mąka pszenna - 150 g
ząbek czosnku - 2 szt.
kasztany, obrane - 150 g
masło - 100 g
prawdziwki - 150 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 2 szt.
sól - 1 szczypta
szałwia świeża - 5 g
oliwa z oliwek - 20 ml
grana padano - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY KASZTANY:
Oczyszczone kasztany nacinamy od spodu na krzyż. Opcjonalnie: kasztany przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na ok. 30 minut, by delikatnie zmiękły przed pieczeniem, a następnie nacinamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KOPYTKA:
Ziemniaki przeciśnięte przez praskę łączymy w misce z jajkiem, solą i mąką. Mieszamy i krótko wyrabiamy, aż składniki się połączą. Przekładamy na blat oprószony mąką i chwilę zagniatamy.
3.FORMUJEMY KOPYTKA:
Ciasto dzielimy na 2 równe części. Z każdej części formujemy wałek na blacie oprószonym mąką. Wałek delikatnie spłaszczamy. Ukośnie odkrawamy niewielkie kopytka, które delikatnie obtaczamy w mące.
4.GOTUJEMY KOPYTKA:
Kopytka gotujemy ok. 3 minut (1 minutę od momentu wypłynięcia) we wrzącej, lekko osolonej wodzie.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, pokruszone w dłoniach kasztany, prawdziwki pokrojone na mniejsze kawałki i szałwię. Przyprawiamy solą i pieprzem.
6.DODAJEMY KOPYTKA:
Ugotowane kopytka dodajemy do sosu i gotujemy chwilę, aż smaki się połączą.
7.PRZYGOTOWUJEMY POMIDORY W OLIWIE:
Pomidory kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Miąższ ze skórką kroimy w grubą kostkę i mieszamy w miseczce z oliwą oraz drobno posiekaną szałwią. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
8.PODAJEMY DANIE:
Kopytka w sosie przekładamy na talerz. Na wierzchu układamy salsę z pomidorów. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy parmezanem lub serem grana padano startym na tarce o drobnych oczkach.
Kopytka z kasztanami i grzybami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY KASZTANY

Oczyszczone kasztany nacinamy od spodu na krzyż. Opcjonalnie: kasztany przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na ok. 30 minut, by delikatnie zmiękły przed pieczeniem, a następnie nacinamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KOPYTKA

Ziemniaki przeciśnięte przez praskę łączymy w misce z jajkiem, solą i mąką. Mieszamy i krótko wyrabiamy, aż składniki się połączą. Przekładamy na blat oprószony mąką i chwilę zagniatamy.

3

FORMUJEMY KOPYTKA

Ciasto dzielimy na 2 równe części. Z każdej części formujemy wałek na blacie oprószonym mąką. Wałek delikatnie spłaszczamy. Ukośnie odkrawamy niewielkie kopytka, które delikatnie obtaczamy w mące.

4

GOTUJEMY KOPYTKA

Kopytka gotujemy ok. 3 minut (1 minutę od momentu wypłynięcia) we wrzącej, lekko osolonej wodzie.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, pokruszone w dłoniach kasztany, prawdziwki pokrojone na mniejsze kawałki i szałwię. Przyprawiamy solą i pieprzem.

6

DODAJEMY KOPYTKA

Ugotowane kopytka dodajemy do sosu i gotujemy chwilę, aż smaki się połączą.

7

PRZYGOTOWUJEMY POMIDORY W OLIWIE

Pomidory kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Miąższ ze skórką kroimy w grubą kostkę i mieszamy w miseczce z oliwą oraz drobno posiekaną szałwią. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

8

PODAJEMY DANIE

Kopytka w sosie przekładamy na talerz. Na wierzchu układamy salsę z pomidorów. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy parmezanem lub serem grana padano startym na tarce o drobnych oczkach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2692,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

448,7 kcal

🥑

Tłuszcz

23,4 g

🌾

Węglowodany

45,7 g

🥬

Błonnik

14,3 g

💪

Białko

14,3 g

Podobne przepisy