createyourhealth.pl

Pumpkin pie – ciasto korzenno-dyniowe • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczne ciasto w stylu amerykańskim, czyli pumpkin spice! Ta tarta na idealnym kruchym cieście wypełniona aromatycznym dyniowym nadzieniem to spełnienie kulinarnych marzeń w jesienne popołudnie.

Pumpkin pie – ciasto korzenno-dyniowe

Klasyczne ciasto w stylu amerykańskim, czyli pumpkin spice! Ta tarta na idealnym kruchym cieście wypełniona aromatycznym dyniowym nadzieniem to spełnienie kulinarnych marzeń w jesienne popołudnie.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cynamon - 1 łyżeczka
jajko - 3 szt.
goździki - 0,75 łyżeczki
imbir mielony - 0,5 łyżeczki
purre z dyni - 440 g
skórka z pomarańczy, tarta - 2 łyżki
śmietana 36% - 0,75 niepełna szklanka
cukier puder - 1 łyżeczka
masło - 125 g
mąka pszenna - 240 g
ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
sól - 0,5 łyżeczki
woda - 0,25 niepełna szklanka
orzech pekan - 80 g
syrop klonowy - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO KRUCHE:
Mąkę, cukier i sól przesiewamy przez sitko. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do przesianej mąki, cukru i soli. Szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto tak, aby nabrało sypkiej konsystencji. Następnie dodajemy lodowatą wodę wymieszaną z octem jabłkowym i ponownie szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto na gładką masę.
2.WAŁKUJEMY I UKŁADAMY CIASTO:
Na blacie obficie posypanym mąką wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Następnie delikatnie nawijamy ciasto na wałek i przenosimy na formę do tarty. Układamy je w formie i obcinamy nadmiar ciasta z brzegów. Na brzegach formujemy falbankę, ściskając ciasto między palcami.
3.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE DYNIOWE:
Do misy miksera wbijamy jajka i dodajemy cukier. Całość ubijamy przez ok. 5 minut, aż otrzymamy puszystą masę. Do tak przygotowanej masy dodajemy purée z dyni, śmietankę, cynamon, imbir, goździki, skórkę startą z pomarańczy i sól. Wszystkie składniki delikatnie i dokładnie mieszamy, aż się połączą.
4.PIECZEMY CIASTO:
Gotowe nadzienie dyniowe wykładamy na spód z kruchego ciasta i rozprowadzamy je równomiernie w całej formie. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C i pieczemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190°C i pieczemy przez ok. 40-45 minut.
5.DEKORUJEMY CIASTO:
Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Orzechy pekan mieszamy z syropem klonowym i układamy na brzegu ciasta tak, aby tworzyły półksiężyc.
Pumpkin pie – ciasto korzenno-dyniowe

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO KRUCHE

Mąkę, cukier i sól przesiewamy przez sitko. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do przesianej mąki, cukru i soli. Szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto tak, aby nabrało sypkiej konsystencji. Następnie dodajemy lodowatą wodę wymieszaną z octem jabłkowym i ponownie szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto na gładką masę.

2

WAŁKUJEMY I UKŁADAMY CIASTO

Na blacie obficie posypanym mąką wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Następnie delikatnie nawijamy ciasto na wałek i przenosimy na formę do tarty. Układamy je w formie i obcinamy nadmiar ciasta z brzegów. Na brzegach formujemy falbankę, ściskając ciasto między palcami.

3

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE DYNIOWE

Do misy miksera wbijamy jajka i dodajemy cukier. Całość ubijamy przez ok. 5 minut, aż otrzymamy puszystą masę. Do tak przygotowanej masy dodajemy purée z dyni, śmietankę, cynamon, imbir, goździki, skórkę startą z pomarańczy i sól. Wszystkie składniki delikatnie i dokładnie mieszamy, aż się połączą.

4

PIECZEMY CIASTO

Gotowe nadzienie dyniowe wykładamy na spód z kruchego ciasta i rozprowadzamy je równomiernie w całej formie. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C i pieczemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190°C i pieczemy przez ok. 40-45 minut.

5

DEKORUJEMY CIASTO

Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Orzechy pekan mieszamy z syropem klonowym i układamy na brzegu ciasta tak, aby tworzyły półksiężyc.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3313,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

276,1 kcal

🥑

Tłuszcz

17,8 g

🌾

Węglowodany

25,2 g

🥬

Błonnik

0,7 g

💪

Białko

5,5 g

Podobne przepisy