createyourhealth.pl

Kotlety śledziowe • przepis • składniki • przygotowanie

Przepis inspirowany przedwojenną kuchnią w polskim stylu, w odrobinę unowocześnionej wersji Karola. Takich kotletów śledziowych jeszcze nie jedliście!

Kotlety śledziowe

Przepis inspirowany przedwojenną kuchnią w polskim stylu, w odrobinę unowocześnionej wersji Karola. Takich kotletów śledziowych jeszcze nie jedliście!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 1 szt.
śledzie matiasy - 400 g
jajko - 1 szt.
natka pietruszki - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
bułka tarta - 1 łyżka
śmietana 18% - 50 g
olej słonecznikowy - 1 łyżka
tymianek świeży - 10 g
masło - 100 g
ziemniak - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY MASĘ NA KOTLETY:
Natkę pietruszki, papryczkę chili i czosnek bardzo drobno siekamy i dodajemy do śledzi i purée ziemniaczanego. Następnie masę dokładnie mieszamy, dodajemy 1 jajko i 3 łyżki bułki tartej, obserwując konsystencję. W razie potrzeby dodajemy dodatkowe jajko lub łyżkę bułki tartej. Całość doprawiamy pieprzem i solą według preferencji.
2.SMAŻYMY KOTLETY:
Na patelni rozgrzewamy olej. Na płaski talerz wysypujemy bułkę tartą. Nabieramy po czubatej łyżce masy rybnej, obtaczamy ją w bułce tartej i w dłoniach tworzymy kulki. Następnie kulki spłaszczamy na grubość ok. 1-1,5 cm i smażymy z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
3.PODAJEMY KOTLETY:
Kotlety wykładamy na talerz, na każdy nakładamy odrobinę kwaśnej śmietany. Całość ozdabiamy kilkoma gałązkami świeżego tymianku.
Kotlety śledziowe

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY MASĘ NA KOTLETY

Natkę pietruszki, papryczkę chili i czosnek bardzo drobno siekamy i dodajemy do śledzi i purée ziemniaczanego. Następnie masę dokładnie mieszamy, dodajemy 1 jajko i 3 łyżki bułki tartej, obserwując konsystencję. W razie potrzeby dodajemy dodatkowe jajko lub łyżkę bułki tartej. Całość doprawiamy pieprzem i solą według preferencji.

2

SMAŻYMY KOTLETY

Na patelni rozgrzewamy olej. Na płaski talerz wysypujemy bułkę tartą. Nabieramy po czubatej łyżce masy rybnej, obtaczamy ją w bułce tartej i w dłoniach tworzymy kulki. Następnie kulki spłaszczamy na grubość ok. 1-1,5 cm i smażymy z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.

3

PODAJEMY KOTLETY

Kotlety wykładamy na talerz, na każdy nakładamy odrobinę kwaśnej śmietany. Całość ozdabiamy kilkoma gałązkami świeżego tymianku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2256,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

564,2 kcal

🥑

Tłuszcz

42,1 g

🌾

Węglowodany

21,4 g

🥬

Błonnik

1,9 g

💪

Białko

24,9 g

Podobne przepisy

Kotlety śledziowe - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl