createyourhealth.pl

Krem z gotowanym indykiem • przepis • składniki • przygotowanie

Pietruszka, seler i kalafior, a do tego gotowany indyk z nutą cytrynową. Poznaj przepis Karola Okrasy na zupę, którą pokochają dzieci!

Krem z gotowanym indykiem

Pietruszka, seler i kalafior, a do tego gotowany indyk z nutą cytrynową. Poznaj przepis Karola Okrasy na zupę, którą pokochają dzieci!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
cytryna - 1 szt.
kalafior - 1 szt.
korzeń pietruszki - 2 szt.
masło - 2 łyżki
olej rzepakowy - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
natka pietruszki - 5 g
seler - 1 szt.
sól - 1 szczypta
ziemniak - 3 szt.
indyk pierś - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZUPĘ:
Ziemniaki, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy seler, pietruszkę i ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy przez kilka minut. Dodajemy kalafior i masło. Zalewamy wodą do wysokości warzyw i gotujemy do miękkości.
2.BLENDUJEMY ZUPĘ:
Pierś indyka kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do gotujących się warzyw na 10 minut, następnie wyciągamy. Zupę blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, w razie konieczności dolewamy wody. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i skórką otartą z cytryny.
3.PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ Z INDYKA:
Ugotowanego indyka siekamy bardzo drobno. Łączymy z posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy indyka oliwą, solą, pieprzem oraz odrobiną skórki otartej z cytryny. Mieszamy.
Krem z gotowanym indykiem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZUPĘ

Ziemniaki, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy seler, pietruszkę i ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy przez kilka minut. Dodajemy kalafior i masło. Zalewamy wodą do wysokości warzyw i gotujemy do miękkości.

2

BLENDUJEMY ZUPĘ

Pierś indyka kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do gotujących się warzyw na 10 minut, następnie wyciągamy. Zupę blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, w razie konieczności dolewamy wody. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i skórką otartą z cytryny.

3

PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ Z INDYKA

Ugotowanego indyka siekamy bardzo drobno. Łączymy z posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy indyka oliwą, solą, pieprzem oraz odrobiną skórki otartej z cytryny. Mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1495,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

373,8 kcal

🥑

Tłuszcz

14,1 g

🌾

Węglowodany

33 g

🥬

Błonnik

11 g

💪

Białko

32,3 g

Podobne przepisy

Krem z gotowanym indykiem - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl