createyourhealth.pl

Mundialówki • przepis • składniki • przygotowanie

Dwukolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem z mango i ananasa. Ciekawy sposób na odmienienie klasycznych pączków!

Mundialówki

Dwukolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem z mango i ananasa. Ciekawy sposób na odmienienie klasycznych pączków!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier wanilinowy - 1 paczka
drożdże świeże - 22 g
kakao - 50 g
mąka pszenna typ 450 - 250 g
mleko 3,2% - 150 ml
sól - 1 szczypta
mango - 1 szt.
ananas - 0,25 szt.
cukier - 50 g
jajko - 1 szt.
biszkopty - 300 g
cukier puder - 5 g
masło - 15 g

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO DROŻDŻOWE DO:
miski przesiewamy 200 gramów mąki.
2.MLEKO PODGRZEWAMY DO:
temperatury około 35-40°C.
3.PODGRZANE MLEKO PRZELEWAMY:
do miseczki.
4.DROŻDŻE WRZUCAMY DO:
naczynia i ucieramy z 1 łyżką cukru.
5.DO PODGRZANEGO MLEKA:
dodajemy drożdże utarte z cukrem, mieszamy.
6.NASTĘPNIE DO DROŻDŻY:
z mlekiem dodajemy pozostałą część cukru oraz cukier wanilinowy.
7.W MĄCE ROBIMY:
zagłębienie i wlewamy do niego przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży, cukru i cukru wanilinowego.
8.
ROBIMY ROZCZYN.
9.MISKĘ Z ROZCZYNEM:
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.
10.OBEJRZYJ TRIK, JAK:
prawidłowo przygotować rozczyn. MASŁO ROZTAPIAMY W: rondelku.
11.GDY ROZCZYN UROŚNIE,:
dodajemy do niego szczyptę soli i żółtka.
12.SKŁADNIKI MIESZAMY, NASTĘPNIE:
dodajemy roztopione masło.
13.CIASTO DOKŁADNIE ZAGNIATAMY:
(ciasto powinno mieć luźną konsystencję), następnie dzielimy je na dwie równe części.
14.DO JEDNEJ CZĘŚCI:
dodajemy pozostałe 50 g mąki, a do drugiej części ciasta dodajemy kakao.
15.OBYDWIE CZĘŚCI CIASTA:
dokładnie wyrabiamy.
16.DWIE CZĘŚCI CIASTA:
odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
17.NADZIENIE OWOCOWE MANGO:
pokrojone w drobną kostkę i ananas pokrojony w drobną kostkę smażymy na patelni na bardzo małym ogniu z dodatkiem cukru.
18.OWOCE PRAŻYMY DO:
momentu uzyskania konsystencji konfi tury, co jakiś czas mieszając.
19.KONFITURĘ PRZEKŁADAMY DO:
miski i odstawiamy do przestygnięcia.
20.KULECZKI DROŻDŻOWE Z:
pierwszej części wyrośniętego ciasta (z mąką) formujemy około 5-6 równych kuleczek (bułeczek) o wadze około 50 g.
21.TO SAMO ROBIMY:
z drugą częścią ciasta (z kakao).
22.KAŻDĄ KULECZKĘ NADZIEWAMY:
konfi turą z mango i ananasa.
23.(KULECZKI NADZIEWAMY TAK:
jak pączki).
24.BRZEGI CIASTA DOKŁADNIE:
łączymy ze sobą, tak aby konfi tura znalazła się całkowicie wewnątrz ciasta drożdżowego.
25.KULECZKI UKŁADAMY NAPRZEMIENNIE:
– czarna obok białej (w kształt piłki) – w okrągłej formie posmarowanej rozpuszczonym masłem i oprószonej startym na tarce biszkoptem.
26.FORMĘ Z KULECZKAMI:
przykrytymi ręcznikiem odstawiamy mniej więcej na 30 minut do wyrośnięcia.
27.PO WYROŚNIĘCIU WIERZCH:
bułeczek smarujemy białkiem.
28.TAK PRZYGOTOWANE BUŁECZKI:
pieczemy w temperaturze 180-190°C (z termoobiegiem) przez 15-17 minut.
29.UPIECZONE CIASTO WYJMUJEMY:
z piekarnika, delikatnie posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do wystygnięcia.
Mundialówki

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO DROŻDŻOWE DO

miski przesiewamy 200 gramów mąki.

2

MLEKO PODGRZEWAMY DO

temperatury około 35-40°C.

3

PODGRZANE MLEKO PRZELEWAMY

do miseczki.

4

DROŻDŻE WRZUCAMY DO

naczynia i ucieramy z 1 łyżką cukru.

5

DO PODGRZANEGO MLEKA

dodajemy drożdże utarte z cukrem, mieszamy.

6

NASTĘPNIE DO DROŻDŻY

z mlekiem dodajemy pozostałą część cukru oraz cukier wanilinowy.

7

W MĄCE ROBIMY

zagłębienie i wlewamy do niego przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży, cukru i cukru wanilinowego.

8

ROBIMY ROZCZYN.

9

MISKĘ Z ROZCZYNEM

przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.

10

OBEJRZYJ TRIK, JAK

prawidłowo przygotować rozczyn. MASŁO ROZTAPIAMY W: rondelku.

11

GDY ROZCZYN UROŚNIE,

dodajemy do niego szczyptę soli i żółtka.

12

SKŁADNIKI MIESZAMY, NASTĘPNIE

dodajemy roztopione masło.

13

CIASTO DOKŁADNIE ZAGNIATAMY

(ciasto powinno mieć luźną konsystencję), następnie dzielimy je na dwie równe części.

14

DO JEDNEJ CZĘŚCI

dodajemy pozostałe 50 g mąki, a do drugiej części ciasta dodajemy kakao.

15

OBYDWIE CZĘŚCI CIASTA

dokładnie wyrabiamy.

16

DWIE CZĘŚCI CIASTA

odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).

17

NADZIENIE OWOCOWE MANGO

pokrojone w drobną kostkę i ananas pokrojony w drobną kostkę smażymy na patelni na bardzo małym ogniu z dodatkiem cukru.

18

OWOCE PRAŻYMY DO

momentu uzyskania konsystencji konfi tury, co jakiś czas mieszając.

19

KONFITURĘ PRZEKŁADAMY DO

miski i odstawiamy do przestygnięcia.

20

KULECZKI DROŻDŻOWE Z

pierwszej części wyrośniętego ciasta (z mąką) formujemy około 5-6 równych kuleczek (bułeczek) o wadze około 50 g.

21

TO SAMO ROBIMY

z drugą częścią ciasta (z kakao).

22

KAŻDĄ KULECZKĘ NADZIEWAMY

konfi turą z mango i ananasa.

23

(KULECZKI NADZIEWAMY TAK

jak pączki).

24

BRZEGI CIASTA DOKŁADNIE

łączymy ze sobą, tak aby konfi tura znalazła się całkowicie wewnątrz ciasta drożdżowego.

25

KULECZKI UKŁADAMY NAPRZEMIENNIE

– czarna obok białej (w kształt piłki) – w okrągłej formie posmarowanej rozpuszczonym masłem i oprószonej startym na tarce biszkoptem.

26

FORMĘ Z KULECZKAMI

przykrytymi ręcznikiem odstawiamy mniej więcej na 30 minut do wyrośnięcia.

27

PO WYROŚNIĘCIU WIERZCH

bułeczek smarujemy białkiem.

28

TAK PRZYGOTOWANE BUŁECZKI

pieczemy w temperaturze 180-190°C (z termoobiegiem) przez 15-17 minut.

29

UPIECZONE CIASTO WYJMUJEMY

z piekarnika, delikatnie posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do wystygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4272,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

356,0 kcal

🥑

Tłuszcz

11,8 g

🌾

Węglowodany

57,3 g

🥬

Błonnik

8,5 g

💪

Białko

8,5 g

Podobne przepisy