createyourhealth.pl

Kuleczki z koziego sera • przepis • składniki • przygotowanie

Niepowtarzalny smak koziego sera sprawia, że te sylwestrowe przekąski szybko znikają z talerza. Przygotuj serowe kuleczki w chrupiącej panierce dla siebie i bliskich na tę szczególną okazję!

Kuleczki z koziego sera

Niepowtarzalny smak koziego sera sprawia, że te sylwestrowe przekąski szybko znikają z talerza. Przygotuj serowe kuleczki w chrupiącej panierce dla siebie i bliskich na tę szczególną okazję!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 1 szt.
olej rzepakowy - 100 ml
ser kozi - 200 g
bułka tarta - 50 g
mąka pszenna - 50 g
szczypior cebuli - 24 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ:
200 g sera przekładamy do miski, dodajemy pieprz, rozdrabniamy za pomocą widelca. Pół pęczka szczypiorku bardzo drobno kroimy i dodajemy do koziego sera. Ponownie mieszamy.
2.FORMUJEMY I PANIERUJEMY KULECZKI:
Jajko wbijamy na talerz, dodajemy pieprz i sól, mieszamy całość. Mąkę i bułkę tartą przekładamy na osobne talerzyki. Z sera tworzymy kuleczki, obtaczamy je w mące, jajku i tartej bułce.
3.PODAJEMY KULECZKI:
Jeśli przygotowujemy kulki wcześniej, przed podaniem możemy je wstawić do pieca nagrzanego do 60°C (termoobieg) na kilka minut w celu podgrzania.
Kuleczki z koziego sera

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

200 g sera przekładamy do miski, dodajemy pieprz, rozdrabniamy za pomocą widelca. Pół pęczka szczypiorku bardzo drobno kroimy i dodajemy do koziego sera. Ponownie mieszamy.

2

FORMUJEMY I PANIERUJEMY KULECZKI

Jajko wbijamy na talerz, dodajemy pieprz i sól, mieszamy całość. Mąkę i bułkę tartą przekładamy na osobne talerzyki. Z sera tworzymy kuleczki, obtaczamy je w mące, jajku i tartej bułce.

3

PODAJEMY KULECZKI

Jeśli przygotowujemy kulki wcześniej, przed podaniem możemy je wstawić do pieca nagrzanego do 60°C (termoobieg) na kilka minut w celu podgrzania.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1945,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

486,4 kcal

🥑

Tłuszcz

38,6 g

🌾

Węglowodany

18,6 g

🥬

Błonnik

0,6 g

💪

Białko

15,7 g

Podobne przepisy