Sałatka w stylu panzanella • przepis • składniki • przygotowanie
Posmakuj panzanelli - tradycyjnej sałatki, której ważnym składnikiem jest pełnoziarnisty chleb. To przepis inspirowany toskańską kuchnią!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
CHLEB: pokrój w dość grube kromki, opiecz w tosterze lub wysusz w piekarniku kromki chleba.
PRZYGOTOWANIE
KAWAŁKI OPIECZONEGO: chleba wieloziarnistego łamiemy na mniejsze kawałki (lub kroimy za pomocą noża), przekładamy do naczynia.
DO 400-500 ML
zimnej wody dodajemy 3-4 łyżki białego octu winnego. MIESZAMY.
MIESZANKĄ WODY I
octu polewamy chleb w naczyniu do momentu jego napęcznienia.
ODSTAWIAMY NA 10
minut.
DO CZYSTEJ DUŻEJ
miski wrzucamy cebule pokrojone w piórka, pokrojoną w paski paprykę , pokrojone w plasterki czarne oliwki, pozbawiony pestek i pokrojony na mniejsze kawałki ogórek, pokrojony na ukos seler naciowy (tylko gałązki), pokrojone w dużą kostkę pomidory , rukolę , posiekane liście selera naciowego, posiekane kapary, pokrojone na mniejsze części filety anchois, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (delikatnie pokruszone).
NA SAM KONIEC
dodajemy nasączone kawałki chleba.
CAŁOŚĆ MIESZAMY ZA
pomocą dłoni, następnie polewamy oliwą z oliwek (ok.
5-6 ŁYŻEK), DOPRAWIAMY
niewielką ilością soli i świeżo mielonym pieprzem.
PONOWNIE MIESZAMY ZA
pomocą dłoni. ODSTAWIAMY NA: godzinę. PO GODZINIE PODAJEMY: sałatkę.
PRZED PODANIEM KAŻDĄ
porcję polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1743,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
435,9 kcal
Tłuszcz
9 g
Węglowodany
62,9 g
Błonnik
29,6 g
Białko
29,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krupnik z pomidorami
Klasyczny krupnik na żeberkach w nowej odsłonie – z dodatkiem pomidorów! Dzięki nim zyskuje bardziej wyrazisty, przyjemnie kwaskowy smak. Wypróbuj ten wyjątkowy przepis i zaskocz bliskich!

Szparagi w boczku
Proste i pyszne danie, które stanie się hitem każdego grilla z rodziną czy ze znajomymi. Krótki czas grillowania sprawi, że idealnie sprawdzi się jako przystawka lub szybki lunch.

Proste tortille z serem i pieczarkami
Prosty sposób na pożywne małe co nieco, które można mieć zawsze pod ręką. Świetny pomysł na drugie śniadanie i nie tylko!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowany łosoś z prażonym kalafiorem i salsą z ogórka i pomidorów suszonych
Idealnie upieczona ryba z mnóstwem aromatycznych dodatków. Lekka i zdrowa kompozycja, która zaskakuje smakiem.

Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą
Nietypowy pomysł na danie z wieprzowiną - smażona ze szpinakiem i podawana z sycącą ciecierzycą.

Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki
Niebanalny pomysł na rybę z grilla. Delikatny łosoś i warzywne dodatki to smakowita kompozycja dla każdego.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem
Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem to interesujące danie, które łączy w sobie delikatność jajek, świeżość cukinii oraz aromatyczny smak żółtego sera. Ta kreatywna propozycja na przekąskę czy lekki posiłek z pewnością zaskoczy podniebienia domowników. Przygotowanie tego dania jest łatwe i przyjemne, a efekt zaskakujący! Sprawdź nasz sposób na jajka faszerowane w nietypowej odsłonie!

Zielone chia smoothie
Zmiksuj sobie zieloną porcję energii na cały dzień! Wypróbuj przepis Kingi na pyszne smoothie.

Korzenny kompot ze śliwek – przepis
Śliwki to wspaniały materiał na pyszny kompot. Taki domowy, pachnący cynamonem i goździkami. Wypróbuj nasz przepis.