createyourhealth.pl

Risotto z szynką i grzybami • przepis • składniki • przygotowanie

Risotto to prawdziwy przysmak! Wypróbuj ten wyjątkowy przepis Karola i zaproś włoski smak do swojej kuchni!

Risotto z szynką i grzybami

Risotto to prawdziwy przysmak! Wypróbuj ten wyjątkowy przepis Karola i zaproś włoski smak do swojej kuchni!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

wino białe - 150 ml
pieprz biały - 1 szczypta
ząbek czosnku - 1 szt.
masło - 100 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieczarka - 150 g
ryż do risotto - 160 g
ser scamorza - 100 g
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 4 szt.
szalotka - 1 szt.
szynka serrano - 90 g
bazylia świeża - 5 g
tymianek świeży - 10 g
bulion wołowy - 500 ml

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY SKŁADNIKI:
Pieczarki kroimy w ćwiartki. Szalotkę siekamy bardzo drobno. Suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki. Czosnek kroimy drobno.
2.SMAŻYMY RYŻ Z DODATKAMI:
Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni na małym gazie. Dodajemy ryż, szalotkę i czosnek. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy tymianek.
3.DODAJEMY WINO I WYWAR WOŁOWY:
Wino dolewamy do ryżu. Mieszamy od czasu od czasu do momentu, aż płyn się wygotuje. Następnie dodajemy 2 chochle wywaru wołowego i szczyptę soli.
4.PRZESMAŻAMY PIECZARKI:
Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni. Dodajemy pieczarki, szczyptę soli i szczyptę białego pieprzu. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż pieczarki się zarumienią.
5.DODAJEMY DO RYŻU PIECZARKI, MASŁO I SER:
Przesmażone pieczarki dodajemy do ryżu razem z suszonymi pomidorami. Całość mieszamy. Dodajemy 1 chochlę wywaru.
6.PODAJEMY DANIE:
Danie przekładamy na talerze. Na wierzch ścieramy pozostały ser, układamy po 3 plastry szynki i kilka listków bazylii.
Risotto z szynką i grzybami

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY SKŁADNIKI

Pieczarki kroimy w ćwiartki. Szalotkę siekamy bardzo drobno. Suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki. Czosnek kroimy drobno.

2

SMAŻYMY RYŻ Z DODATKAMI

Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni na małym gazie. Dodajemy ryż, szalotkę i czosnek. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy tymianek.

3

DODAJEMY WINO I WYWAR WOŁOWY

Wino dolewamy do ryżu. Mieszamy od czasu od czasu do momentu, aż płyn się wygotuje. Następnie dodajemy 2 chochle wywaru wołowego i szczyptę soli.

4

PRZESMAŻAMY PIECZARKI

Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni. Dodajemy pieczarki, szczyptę soli i szczyptę białego pieprzu. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż pieczarki się zarumienią.

5

DODAJEMY DO RYŻU PIECZARKI, MASŁO I SER

Przesmażone pieczarki dodajemy do ryżu razem z suszonymi pomidorami. Całość mieszamy. Dodajemy 1 chochlę wywaru.

6

PODAJEMY DANIE

Danie przekładamy na talerze. Na wierzch ścieramy pozostały ser, układamy po 3 plastry szynki i kilka listków bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2186,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1093,4 kcal

🥑

Tłuszcz

65,2 g

🌾

Węglowodany

77,6 g

🥬

Błonnik

36,2 g

💪

Białko

36,2 g

Podobne przepisy

Risotto z szynką i grzybami - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl