createyourhealth.pl

Kumpir z pieczarkami i sosem chrzanowym • przepis • składniki • przygotowanie

Kumpir to pyszne i proste w przygotowaniu danie, które można w pełni dostosować do swoich upodobań, dodając dowolne dodatki. Spróbuj tego sposobu na wykorzystanie ziemniaków!

Kumpir z pieczarkami i sosem chrzanowym

Kumpir to pyszne i proste w przygotowaniu danie, które można w pełni dostosować do swoich upodobań, dodając dowolne dodatki. Spróbuj tego sposobu na wykorzystanie ziemniaków!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieczarki brązowe - 200 g
papryka czerwona - 1 szt.
ziemniak - 2 szt.
masło - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 3 łyżki
sos sojowy - 1 łyżka
chrzan tarty - 1 łyżka
śmietana 18% - 100 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
cebula dymka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki myjemy, osuszamy i nakłuwamy kilkukrotnie nożem z każdej strony. Nacieramy je 1 łyżką oliwy i oprószamy obficie solą. Przekładamy na blachę, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez ok. 1 godzinę, aż staną się miękkie w środku.
2.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE:
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w drobną kostkę, skrapiamy łyżką oliwy i oprószamy solą.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS CHRZANOWY:
Kwaśną śmietanę mieszamy z łyżką chrzanu i dodajemy do smaku soli i pieprzu.
4.SKŁADAMY KUMPIR:
Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i przekrawamy na pół. Miąższ ziemniaków delikatnie mieszamy z masłem, pozostawiając go w skórce, a następnie delikatnie oprószamy odrobiną soli. Do przekrojonych ziemniaków wkładamy po połowie pokrojonej papryki i usmażonych pieczarek.
5.PODAJEMY KUMPIR:
Każdy z ziemniaków polewamy sosem chrzanowym i posypujemy posiekanym szczypiorkiem z cebuli dymki.
Kumpir z pieczarkami i sosem chrzanowym

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki myjemy, osuszamy i nakłuwamy kilkukrotnie nożem z każdej strony. Nacieramy je 1 łyżką oliwy i oprószamy obficie solą. Przekładamy na blachę, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez ok. 1 godzinę, aż staną się miękkie w środku.

2

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w drobną kostkę, skrapiamy łyżką oliwy i oprószamy solą.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS CHRZANOWY

Kwaśną śmietanę mieszamy z łyżką chrzanu i dodajemy do smaku soli i pieprzu.

4

SKŁADAMY KUMPIR

Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i przekrawamy na pół. Miąższ ziemniaków delikatnie mieszamy z masłem, pozostawiając go w skórce, a następnie delikatnie oprószamy odrobiną soli. Do przekrojonych ziemniaków wkładamy po połowie pokrojonej papryki i usmażonych pieczarek.

5

PODAJEMY KUMPIR

Każdy z ziemniaków polewamy sosem chrzanowym i posypujemy posiekanym szczypiorkiem z cebuli dymki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

819,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

409,7 kcal

🥑

Tłuszcz

31,0 g

🌾

Węglowodany

25,5 g

🥬

Błonnik

7,5 g

💪

Białko

7,5 g

Podobne przepisy