createyourhealth.pl

Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny sos pieczarkowy z dodatkiem białego wina sprawi, że kurczak będzie smakował tak dobrze, jak nigdy dotąd.

Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem

Pyszny sos pieczarkowy z dodatkiem białego wina sprawi, że kurczak będzie smakował tak dobrze, jak nigdy dotąd.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion drobiowy - 400 ml
cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
estragon suszony - 2 łyżeczki
kurczak filety z piersi - 3 szt.
musztarda - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pieczarka - 250 g
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 200 ml
wino białe - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE NA DUŻEJ:
patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie podsmażamy z dwóch stron pokrojone na mniejsze kawałki piersi kurczaka.
2.MIĘSO PRZEKŁADAMY NA:
talerz.
3.NA TĘ SAMĄ:
patelnię wrzucamy pokrojone na plasterki pieczarki i podsmażamy, aż nabiorą brązowego koloru (w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy).
4.DODAJEMY POSIEKANĄ CEBULĘ:
i razem podsmażamy przez chwilę.
5.NA PATELNIĘ WLEWAMY:
wino i redukujemy na dość dużym ogniu, aż na patelni pozostanie około 1/3 sosu.
6.DODAJEMY BULION, ŚMIETANĘ:
oraz musztardę, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos zredukuje się mniej więcej o połowę.
7.NA PATELNIĘ PONOWNIE:
wkładamy mięso, dodajemy estragon i całość gotujemy jeszcze przez mniej więcej 5 minut.
8.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU:
solą i pieprzem.
Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE NA DUŻEJ

patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie podsmażamy z dwóch stron pokrojone na mniejsze kawałki piersi kurczaka.

2

MIĘSO PRZEKŁADAMY NA

talerz.

3

NA TĘ SAMĄ

patelnię wrzucamy pokrojone na plasterki pieczarki i podsmażamy, aż nabiorą brązowego koloru (w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy).

4

DODAJEMY POSIEKANĄ CEBULĘ

i razem podsmażamy przez chwilę.

5

NA PATELNIĘ WLEWAMY

wino i redukujemy na dość dużym ogniu, aż na patelni pozostanie około 1/3 sosu.

6

DODAJEMY BULION, ŚMIETANĘ

oraz musztardę, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos zredukuje się mniej więcej o połowę.

7

NA PATELNIĘ PONOWNIE

wkładamy mięso, dodajemy estragon i całość gotujemy jeszcze przez mniej więcej 5 minut.

8

PRZYPRAWIAMY DO SMAKU

solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2011,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

502,9 kcal

🥑

Tłuszcz

17,3 g

🌾

Węglowodany

14 g

🥬

Błonnik

36,8 g

💪

Białko

36,8 g

Podobne przepisy

Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl