createyourhealth.pl

Zupa pomidorowa z domowym makaronem • przepis • składniki • przygotowanie

Pieczone warzywa i własnoręcznie robiony makaron Karol połączył w tradycyjnej zupie pomidorowej! Smakuje tak dobrze jak u babci!

Zupa pomidorowa z domowym makaronem

Pieczone warzywa i własnoręcznie robiony makaron Karol połączył w tradycyjnej zupie pomidorowej! Smakuje tak dobrze jak u babci!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
bulion warzywny - 2 l
cebula - 0,5 szt.
marchew - 1 szt.
miód - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 3 łyżki
por - 1 szt.
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 łyżeczka
pomidor malinowy - 1 kg
ząbek czosnku - 1 szt.
jajko - 1 szt.
mleko - 115 ml
woda - 125 ml
mąka pszenna - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY I PIECZEMY WARZYWA:
Ćwiartki pomidorów w skórce łączymy w naczyniu żaroodpornym z marchewką pokrojoną w plastry, czosnkiem pokrojonym w plasterki, grubo posiekaną białą częścią pora i cebulą pokrojoną na cząstki.
2.WYRABIAMY CIASTO NA MAKARON:
Mleko łączymy z wodą w garnku i delikatnie podgrzewamy.
3.KROIMY I GOTUJEMY MAKARON:
Porcję wyrobionego ciasta rozwałkowujemy cienko na blacie oprószonym mąką. Placek podsypujemy mąką z obu stron i przykrywamy ściereczką, by lekko się przesuszył.
4.GOTUJEMY ZUPĘ:
Upieczone warzywa (razem z wydzielonym sokiem) łączymy w garnku z połową bulionu warzywnego, bazylią i solą. Zagotowujemy i blendujemy składniki na gładką, lekko kremową zupę. Gdy jest zbyt gęsta, dolewamy więcej bulionu. Ponownie zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.
Zupa pomidorowa z domowym makaronem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY I PIECZEMY WARZYWA

Ćwiartki pomidorów w skórce łączymy w naczyniu żaroodpornym z marchewką pokrojoną w plastry, czosnkiem pokrojonym w plasterki, grubo posiekaną białą częścią pora i cebulą pokrojoną na cząstki.

2

WYRABIAMY CIASTO NA MAKARON

Mleko łączymy z wodą w garnku i delikatnie podgrzewamy.

3

KROIMY I GOTUJEMY MAKARON

Porcję wyrobionego ciasta rozwałkowujemy cienko na blacie oprószonym mąką. Placek podsypujemy mąką z obu stron i przykrywamy ściereczką, by lekko się przesuszył.

4

GOTUJEMY ZUPĘ

Upieczone warzywa (razem z wydzielonym sokiem) łączymy w garnku z połową bulionu warzywnego, bazylią i solą. Zagotowujemy i blendujemy składniki na gładką, lekko kremową zupę. Gdy jest zbyt gęsta, dolewamy więcej bulionu. Ponownie zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1956,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

489 kcal

🥑

Tłuszcz

9,3 g

🌾

Węglowodany

88,8 g

🥬

Błonnik

5,4 g

💪

Białko

15,6 g

Podobne przepisy