Tort owocowy z bitą śmietaną • przepis • składniki • przygotowanie
Świeże owoce, biszkopt i śmietanowy krem – prosty sposób na pyszny, efektowny i bardzo orzeźwiający deser. Spróbuj!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MIKSER TARKĘ
o drobnych oczkach Przygotuj wcześniej Jajka wyjmij z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
NASTĘPNIE ODDZIEL BIAŁKA
od żółtek. 20 G ŻELATYNY: namocz w 60 g wody.
BISZKOPT BIAŁKA UBIJAMY
na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia.
UBITE BIAŁKA DELIKATNIE
łączymy z żółtkami.
DODAJEMY PRZESIANĄ MĄKĘ
ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia.
MIESZAMY, PRZEKŁADAMY DO
tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35-45 minut w temp.
170°C (NA ZŁOTY
kolor).
FORMĘ Z BISZKOPTEM
spuszczamy do góry dnem z wysokości około 20-30 cm (od podłoża) na papier do pieczenia.
W TAKIEJ POZYCJI
odstawiamy biszkopt do całkowitego wystygnięcia, najlepiej pozostawić go na całą noc. OSTUDZONY BISZKOPT WYJMUJEMY: z formy.
NAKROPKA FILETUJEMY 2
pomarańcze.
FILETY ZOSTAWIAMY DO
dekoracji tortu, a z pozostałej części pomarańczy wyciskamy sok.
NASTĘPNIE DODAJEMY DO
niego wodę i cukier i zagotowujemy.
DODAJEMY SOK Z
1/2 limonki. STUDZIMY.
KREM ŚMIETANOWY MOCNO
schłodzoną śmietankę ubijamy.
NAMOCZONĄ ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY
w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.
DO ŚMIETANKI DODAJEMY
przesiany cukier puder oraz skórkę z całej limonki.
DELIKATNIE MIESZAMY.
NIEWIELKĄ ILOŚĆ ŚMIETANKI
łączymy z rozpuszczoną żelatyną i całość stopniowo dodajemy do pozostałej śmietanki.
NA KOŃCU DODAJEMY
sok z 1/2 limonki.
BISZKOPT KROIMY NA
cztery blaty równej grubości.
NASĄCZAMY JE OSTUDZONYM
syropem z pomarańczy, smarujemy kremem, posypujemy borówkami i pokrojonymi na cztery części winogronami, dokładany filety z pomarańczy i układamy jeden biszkopt na drugim.
DEKORUJEMY OWOCAMI ORAZ
plastrami limonki.
WSTAWIAMY DO LODÓWKI
na 1,5-2 godziny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4229,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
352,5 kcal
Tłuszcz
12,7 g
Węglowodany
54,5 g
Błonnik
1,3 g
Białko
7,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chłodnik litewski
Chłodnik litewski to niezwykle orzeźwiające danie, które doskonale sprawdza się w gorące letnie dni. To tradycyjna potrawa kuchni litewskiej, a także polskiej, bogata w świeże warzywa i zsiadłe mleko. Prawdziwa uczta smaków! W jaki sposób przyrządzić rewelacyjny, oryginalny chłodnik litewski? Poznaj nasz sposób na to danie!

Koreczki ze schabem w boczku
Szukasz ciekawego i prostego pomysłu na danie z grilla? Wypróbuj przepis na pyszne koreczki schabowe!

Pączusie — mini pączki na jeden kęs!
Mini pączusie to idealna propozycja na słodką przekąskę, która zadowoli wszystkich łasuchów. Te małe, puszyste pączki są nie tylko smaczne, ale również szybkie i łatwe do przygotowania. Odkryjcie przepis na pyszne pączusie na jeden kęs!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami
Zobacz, jak kilka składników zamienić w pyszne danie jednogarnkowe! Przygotuj gulasz z szynką wieprzową i orzeźwiającą miętą!

Panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami
Włoski deser w wykonaniu samego mistrza cukiernictwa. Delikatna panna cotta ze słodkimi karmelizowanymi pomarańczami!

Potrawka z kurczaka z pieczarkami i oliwkami
Potrawka z kurczaka może smakować i wyglądać wyjątkowo. A wszystko za sprawą kompozycji przypraw z lekką nutą azjatycką i dodatku świeżych warzyw!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makówki śląskie
Słodkie i aromatyczne danie na bazie mielonego maku. Wyjątkowy przysmak goszczący nie tylko na śląskich stołach.

Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
Jeśli znudziły Ci się już ryby smażone, koniecznie wypróbuj przepis Okrasy na jesiotra parzonego w maśle!

Domowy tantanmen ramen
Tantanmen ramen, czyli aromatyczna i pełna smaku zupa, którą dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz w domu bez większego wysiłku. Wypróbuj ten przepis i ciesz się daniem w stylu japońskim.