createyourhealth.pl

Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ • przepis • składniki • przygotowanie

Panierowane skrzydełka z kalafiora? Tak! Przygotuj kalafior w chrupiącej panierce i podaj go z domowym sosem BBQ. Idealny przepis na domówkę!

Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ

Panierowane skrzydełka z kalafiora? Tak! Przygotuj kalafior w chrupiącej panierce i podaj go z domowym sosem BBQ. Idealny przepis na domówkę!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kalafior - 1 szt.
mąka pszenna pełnoziarnista - 0,75 szkl
napój sojowy - 0,75 szkl
woda - 0,25 szkl
czosnek granulowany - 2 łyżeczki
bułka tarta - 1 szkl
sos barbecue - 1 szkl
cebula - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
passata pomidorowa - 400 g
ocet jabłkowy - 60 ml
cukier trzcinowy - 0,25 szkl
śliwka suszona - 5 szt.
musztarda dijon - 1 łyżka
papryka mielona słodka - 2 łyżeczki
pieprz czarny - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Mąkę pszenną łączymy w misce z napojem sojowym, wodą, mielonym czosnkiem, mieloną papryką, oliwą i solą. Mieszamy za pomocą rózgi, aż składniki się połączą.Do osobnej miski przesypujemy bułkę tartą.
2.PANIERUJEMY KALAFIOR:
Każdą różyczkę kalafiora obficie zanurzamy w cieście tak, by były całkowicie nim pokryte, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
3.PODPIEKAMY SKRZYDEŁKA Z KALAFIORA:
Skrzydełka z kalafiora pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
4.PRZYGOTOWUJEMY DOMOWY SOS BBQ:
Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy śliwki pokrojone w paski i smażymy ok. 5 minut.Dodajemy passatę pomidorową, ocet jabłkowy, cukier trzcinowy, musztardę, słodką paprykę, sól i pieprz. Sos gotujemy, aż cebula i śliwka się rozpadną – ok. 10-15 minut.
5.ZAPIEKAMY SKRZYDEŁKA Z KALAFIORA W SOSIE BBQ:
Podpieczone skrzydełka z kalafiora przekładamy do naczynia ze zmiksowanym sosem BBQ i dokładnie w nim obtaczamy.
Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę pszenną łączymy w misce z napojem sojowym, wodą, mielonym czosnkiem, mieloną papryką, oliwą i solą. Mieszamy za pomocą rózgi, aż składniki się połączą.Do osobnej miski przesypujemy bułkę tartą.

2

PANIERUJEMY KALAFIOR

Każdą różyczkę kalafiora obficie zanurzamy w cieście tak, by były całkowicie nim pokryte, a następnie obtaczamy w bułce tartej.

3

PODPIEKAMY SKRZYDEŁKA Z KALAFIORA

Skrzydełka z kalafiora pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

4

PRZYGOTOWUJEMY DOMOWY SOS BBQ

Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy śliwki pokrojone w paski i smażymy ok. 5 minut.Dodajemy passatę pomidorową, ocet jabłkowy, cukier trzcinowy, musztardę, słodką paprykę, sól i pieprz. Sos gotujemy, aż cebula i śliwka się rozpadną – ok. 10-15 minut.

5

ZAPIEKAMY SKRZYDEŁKA Z KALAFIORA W SOSIE BBQ

Podpieczone skrzydełka z kalafiora przekładamy do naczynia ze zmiksowanym sosem BBQ i dokładnie w nim obtaczamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2229,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2229,3 kcal

🥑

Tłuszcz

32,3 g

🌾

Węglowodany

426 g

🥬

Błonnik

63,2 g

💪

Białko

72 g

Podobne przepisy