createyourhealth.pl

Makaron i szparagi w kremie z łososia • przepis • składniki • przygotowanie

Wyrazisty smak łososia idealnie skomponowany ze szparagami i sosem śmietanowym zamieni obiad w pyszną makaronową ucztę!

Makaron i szparagi w kremie z łososia

Wyrazisty smak łososia idealnie skomponowany ze szparagami i sosem śmietanowym zamieni obiad w pyszną makaronową ucztę!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 3 łyżki
cebula - 1 szt.
masło - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
łosoś wędzony - 60 g
makaron tagliatelle - 100 g
mąka pszenna - 2 łyżki
śmietana 30% - 100 g
szparagi zielone - 125 g

Instrukcje przygotowania

1.SZPARAGI OCZYSZCZAMY, OBIERAMY:
na jednej trzeciej długości i kroimy lub strugamy wzdłuż na cienkie plasterki.
2.CEBULĘ SIEKAMY. ŁOSOSIA KROIMY W:
paski.
3.MAKARON GOTUJEMY WE:
wrzącej, osolonej wodzie przez 3 minuty.
4.CEBULĘ PODSMAŻAMY NA:
gorącym maśle aż do zeszklenia.
5.ROZCIEŃCZAMY ŚMIETANĄ I:
bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
6.SZPARAGI DODAJEMY DO:
makaronu, gotujemy przez kolejne 3 minuty.
7.PASKI ŁOSOSIA DODAJEMY:
do sosu śmietanowego, ewentualnie lekko zagęszczamy mąką.
8.MAKARON I SZPARAGI:
odcedzamy, osączamy, mieszamy z sosem i podajemy.
Makaron i szparagi w kremie z łososia

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SZPARAGI OCZYSZCZAMY, OBIERAMY

na jednej trzeciej długości i kroimy lub strugamy wzdłuż na cienkie plasterki.

2

CEBULĘ SIEKAMY. ŁOSOSIA KROIMY W

paski.

3

MAKARON GOTUJEMY WE

wrzącej, osolonej wodzie przez 3 minuty.

4

CEBULĘ PODSMAŻAMY NA

gorącym maśle aż do zeszklenia.

5

ROZCIEŃCZAMY ŚMIETANĄ I

bulionem i doprowadzamy do wrzenia.

6

SZPARAGI DODAJEMY DO

makaronu, gotujemy przez kolejne 3 minuty.

7

PASKI ŁOSOSIA DODAJEMY

do sosu śmietanowego, ewentualnie lekko zagęszczamy mąką.

8

MAKARON I SZPARAGI

odcedzamy, osączamy, mieszamy z sosem i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

926,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

463,1 kcal

🥑

Tłuszcz

21,8 g

🌾

Węglowodany

54,8 g

🥬

Błonnik

15,9 g

💪

Białko

15,9 g

Podobne przepisy