Makaron i szparagi w kremie z łososia • przepis • składniki • przygotowanie
Wyrazisty smak łososia idealnie skomponowany ze szparagami i sosem śmietanowym zamieni obiad w pyszną makaronową ucztę!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SZPARAGI OCZYSZCZAMY, OBIERAMY
na jednej trzeciej długości i kroimy lub strugamy wzdłuż na cienkie plasterki.
CEBULĘ SIEKAMY. ŁOSOSIA KROIMY W
paski.
MAKARON GOTUJEMY WE
wrzącej, osolonej wodzie przez 3 minuty.
CEBULĘ PODSMAŻAMY NA
gorącym maśle aż do zeszklenia.
ROZCIEŃCZAMY ŚMIETANĄ I
bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
SZPARAGI DODAJEMY DO
makaronu, gotujemy przez kolejne 3 minuty.
PASKI ŁOSOSIA DODAJEMY
do sosu śmietanowego, ewentualnie lekko zagęszczamy mąką.
MAKARON I SZPARAGI
odcedzamy, osączamy, mieszamy z sosem i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
926,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
463,1 kcal
Tłuszcz
21,8 g
Węglowodany
54,8 g
Błonnik
15,9 g
Białko
15,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Żurek babci
Sprawdzony przepis babci na wyśmienity żurek! Koniecznie wypróbuj przepis!

Placuszki z serka wiejskiego z truskawkami
Szukasz pomysłu na pyszny letni lekki obiad na słodko? Już nie musisz! Przepis Kingi na puszyste placuszki z serka grani z dodatkiem świeżych truskawek sprawdzi się idealnie.

Wegańska chałka
Najlepsza wegańska chałka, jaką można zrobić, i zarazem najpyszniejsza, jaką jadłeś. Wypróbuj ten przepis na roślinną wersję klasyka. Zawsze się udaje i zawsze smakuje!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Minipavlova z lodami i sezonowymi owocami
Pyszny, domowy deser z owocami, lodami i minibezami, czyli minipavlova. Wypróbuj ten przepis Kingi i przekonaj się, że chociaż ten deser jest mały, to przyjemność z jego jedzenia z pewnością nie jest mini!

Pesto z pietruszki
Pesto z pietruszki to znakomita alternatywa dla tradycyjnego pesto z bazylii, która charakteryzuje się nieco mocniejszym i bardziej orzeźwiającym smakiem. Lekko pikantne pesto pietruszkowe może stać się idealnym dodatkiem do zup, sosów, a także dań głównych. Poznaj nasz sposób na pietruszkową pastę inspirowaną włoskim klasykiem!

Koncentrat bulionu drobiowego
Naszła Cię ochota na rosół? Z domowym bulionem drobiowym zrobisz go bardzo szybko! Zobacz, jak przygotować koncentrat bulionu, aby mieć go zawsze pod ręką!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie kotleciki z bobu z purée z kalafiora
Zielony i prosty obiad dla wielbicieli wegańskich przepisów? Spróbuj roślinnych kotlecików z bobu, podaj je z purée z kalafiora i skrop aromatycznym ziołowym sosem chimichurri! Pycha!

Wegański makaron udon z tofu i warzywami
Sekretem makaronu w stylu azjatyckim jest sos. Jak go zrobić, by był jak najbliższy klasyce? Sprawdź przepis na wegański udon z tofu w panierce – to prosty w przygotowaniu makaron, który zaskoczy Cię złożonym i głębokim smakiem.

Faszerowane jajka z pistacjami
Smakowity i szybki pomysł na przekąskę – połówki jajek wypełnione pysznym farszem i posypane siekanymi pistacjami.