createyourhealth.pl

Makaron po katalońsku z kiełbasą fuet • przepis • składniki • przygotowanie

Krewetki, wyrazista kiełbasa fuet i świeży makaron łączą się w wyśmienitym daniu w stylu katalońskim. Przygotuj makaron pełen wykwintnych dodatków – dla siebie i bliskich!

Makaron po katalońsku z kiełbasą fuet

Krewetki, wyrazista kiełbasa fuet i świeży makaron łączą się w wyśmienitym daniu w stylu katalońskim. Przygotuj makaron pełen wykwintnych dodatków – dla siebie i bliskich!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pomidor czerwony - 4 szt.
masło - 100 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
krewetki - 200 g
makaron tagliatelle - 250 g
ząbek czosnku - 2 szt.
kiełbasa fuet - 170 g
natka pietruszki - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy w garnku w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy, zachowując odrobinę wody po gotowaniu. Makaron przepłukujemy zimną wodą i odsączamy na sicie.
2.KROIMY SKŁADNIKI SOSU:
Fuet obieramy, kroimy w plastry, a następnie w cienkie paseczki. Papryczkę chili drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plasterki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
3.SMAŻYMY KREWETKI:
Oczyszczone i obrane krewetki smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanej oliwie (łącznie ok. 30 sekund).
4.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SOSU:
Dodajemy fuet, cebulę, czosnek i masło. Mieszamy i podgrzewamy.
5.PODAJEMY MAKARON:
Makaron przekładamy na talerze. Przed podaniem oprószamy posiekaną natką pietruszki.
Makaron po katalońsku z kiełbasą fuet

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy w garnku w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy, zachowując odrobinę wody po gotowaniu. Makaron przepłukujemy zimną wodą i odsączamy na sicie.

2

KROIMY SKŁADNIKI SOSU

Fuet obieramy, kroimy w plastry, a następnie w cienkie paseczki. Papryczkę chili drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plasterki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

3

SMAŻYMY KREWETKI

Oczyszczone i obrane krewetki smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanej oliwie (łącznie ok. 30 sekund).

4

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SOSU

Dodajemy fuet, cebulę, czosnek i masło. Mieszamy i podgrzewamy.

5

PODAJEMY MAKARON

Makaron przekładamy na talerze. Przed podaniem oprószamy posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2810,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

702,6 kcal

🥑

Tłuszcz

39,9 g

🌾

Węglowodany

57,1 g

🥬

Błonnik

28,4 g

💪

Białko

28,4 g

Podobne przepisy